Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Ο «φόρος αίματος» των ξένων


Την πλέον αιματοβαμμένη εβδομάδα -και μήνα- του πλέον βίαιου χρόνου του οκταετούς πολέμου εναντίον των Ταλιμπάν ζουν οι Δυτικοί ξένοι στο Αφγανιστάν, εννέα μέρες πριν από τις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.

Οι φονικές επιθέσεις των Ταλιμπάν, που διακηρύσσουν πως «όποιος εμπλέκεται στη διαδικασία των εκλογών είναι στόχος», βρίσκονται σε πλήρη κλιμάκωση, είναι επιχειρησιακά αποτελεσματικότερες και δεν πλήττουν πλέον μόνο όσους φορούν στολή. Στρέφονται και εναντίον του ΟΗΕ.

Ξημερώματα, χθες, στην Καμπούλ, λες και έγινε σεισμός με επίκεντρο την αριστοκρατική και ισχυρά φυλασσόμενη συνοικία Σαχρ Ε Νάου: Τρεις κομάντος αυτοκτονίας των Ταλιμπάν, μεταμφιεσμένοι σε αστυνομικούς, μπαίνουν μέσα σε ξενώνα-κατάλυμα μελών της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών, ανοίγουν πυρ και ανατινάζουν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι. Δώδεκα νεκροί ο απολογισμός -έξι υπάλληλοι του ΟΗΕ και έξι Αφγανοί, δύο άνδρες της ασφάλειας, ένας πολίτης και οι τρεις Ταλιμπάν- και εννέα τραυματίες, όλοι Δυτικοί. Σχεδόν ταυτόχρονα, όχι μακριά, ρουκέτες χτύπησαν τον περίβολο του προεδρικού μεγάρου και τοίχο ενός διπλανού ξενοδοχείου. «Ηταν η πρώτη επίθεση», διακήρυξε ο Ζαμπιουλά Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, αναφερόμενος στη «φάτουα» που εξέδωσαν προ τετραημέρου απειλώντας κάθε εργαζόμενο για τις εκλογές.

Μήνας απωλειών

Οκτώ Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί την Τρίτη και άλλοι 14 τη Δευτέρα ανεβάζουν στους 55 τις απώλειες των ΗΠΑ μέσα στο μήνα στο Αφγανιστάν, όπου τη χρονιά αυτή υπολογίζεται πως περίπου 200 άμαχοι σκοτώνονται από διάφορες αιτίες μηνιαίως. Υπολογισμοί του ΝΑΤΟ φέρουν την αναλογία των συμμαχικών στρατευμάτων με τη δύναμη των ανταρτών Ταλιμπάν στο 12 προς 1.

Ανταρτοπόλεμος

Τουλάχιστον 104.000 στρατιωτικούς (68.000 Αμερικανοί) αριθμεί η δύναμη της ISAF συνεργαζόμενη με περίπου 200.000 (κακοεκπαιδευμένους) Αφγανούς στρατιωτικούς και αστυνομικούς, έναντι περίπου 25.000 μαχητών Ταλιμπάν: αριθμός που αυξομειώνεται, καθώς πολλοί μπαινοβγαίνουν στο Πακιστάν. Αλλά, όπως πριν οι Ρώσοι, οι Αμερικανο-ΝΑΤΟϊκοί έχουν τα συνήθη προβλήματα ενός τακτικού στρατού που αντιμετωπίζει ανταρτοπόλεμο σε δύσκολες εδαφικές συνθήκες. Και αυτό παγίως προβληματίζει και τους στρατηγούς στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου μερίδα τους αμφισβητεί τη χρησιμότητα της αποστολής επιπλέον 40.000 Αμερικανών στρατιωτών.

(Πηγές: Associated Press, Rewters, ΑΠΕ, The Times)

http://diktiospartakos.blogspot.com/2009/10/blog-post_73.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου