Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ


Στιγμιότυπα από τις διαδηλώσεις κατά του πολέμου σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες τον Οκτώβριο 2009.

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ - ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Τον τελευταίο καιρό στο Λονδίνο γίνονται συχνές διαδηλώσεις που περιλαμβάνουν αντιπολεμικές πορείες, διαμαρτυρίες εναντίον της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και της πολιτικής του Εργατικού Κόμματος καθώς και κατά της οικολογικής καταστροφής κ.ο.κ. Οι αντιπολεμικές εκδηλώσεις ποικίλλουν σε μορφές και μαζικότητα. Έχει καθιερωθεί η μορφή της «αγρυπνίας υπέρ της Ειρήνης» κάθε Τρίτη έξω από την πρωθυπουργική κατοικία που συγκεντρώνει πάνω από 500 άτομα κάθε φορά και ειδικά την 23η Σεπτεμβρίου πάνω από 4000 (συμμετοχή της Καμπάνιας για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό - CND). Αγρυπνίες έχουν γίνει και στις πόλεις Ρέντινγκ, Νόττινγκχαμ, Γλασκόβη (πάνω από 1.000 άτομα), Πόρτσμουθ, Ληντς, Μάντσεστερ, Μπράντφορντ, Μπέρμινγκχαμ, Μπράιτον, Οξφόρδη, Κάρντιφ κ.α. Οι πορείες ξεκίνησαν την 21η Σεπτεμβρίου με 3.000 διαδηλωτές και το σύνθημα «Σταματήστε τον Πόλεμο Πριν Αρχίσει». Την 25η Σεπτεμβρίου διαδήλωσαν 500 άτομα του συνασπισμού «Σταματήστε τον Πόλεμο». Με την έναρξη των βομβαρδισμών στις 7 Οκτωβρίου, εκατοντάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους των πόλεων του ΗΒ (Λονδίνο, Μπρίστολ, Οξφόρδη κ.α.). Το Σάββατο 13/10 δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους τόσο του Λονδίνου όσο και των άλλων πόλεων. Στο Λονδίνο οι πάνω από 25.000 διαδηλωτές ξεκίνησαν την πορεία, που διοργάνωσε η CND, από το Χάιντ Παρκ και κατέληξαν στην Πλατεία Τραφάλγκαρ. Η ποικιλία των ατόμων και των ομάδων που μετείχαν – ειρηνιστικές ομάδες, ομάδες για τα δικαιώματα των γυναικών, ομάδες Παλαιστινίων, συνταξιούχοι, παιδιά, Μουσουλμάνοι, Κουακέροι, κ.α. – περιγράφηκε από έναν διαδηλωτή: Δεν αποτελούμε μέρη οποιασδήποτε ομάδας, είμαστε απλώς…άνθρωποι, λαός». Την ίδια ώρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας γινόταν στο Λόφο Μένγουιθ (βλ. παρακάτω). Επίσης, διαδηλώσεις εκατοντάδων ατόμων γίνονταν και στο Δουβλίνο και άλλες πόλεις της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

ΛΟΦΟΣ ΜΕΝΓΟΥΙΘ

Στο σημείο αυτό υπάρχει μία από τις βάσεις του διεθνούς κατασκοπευτικού δικτύου που λαμβάνει πληροφορίες από δορυφόρους. Πρόκειται για θεμελιώδες μέρος των σχεδίων του Μπους για τη στρατιωτικοποίηση του διαστήματος και για την ενίσχυση της σημερινής πολεμικής προσπάθειας των ΗΠΑ και του ΗΒ. Η βάση πρόκειται να επεκταθεί τόσο λόγω του Προγράμματος Πολέμου των Άστρων όσο και λόγω του κατορθώματος των Γερμανών ειρηνιστών να ξεσηκώσουν την κοινή γνώμη και να κλείσουν αντίστοιχη κατασκοπευτική βάση στη χώρα τους. Αν και βραχυπρόθεσμα είναι σε βάρος του Λόφου Μένγουιθ, εν τούτοις δείχνει τα αποτελέσματα που μπορεί να επιφέρει η μαζική κινητοποίηση. Η διαδήλωση διαμαρτυρίας διοργανώθηκε από την Καμπάνια για την Υποχρεωτική Λογοδοσία των Αμερικανικών Βάσεων (CAAB). Δεν σημειώθηκαν επεισόδια γιατί η CAAB απηύθυνε έκκληση προς τους συγκεντρωμένους να μην επιχειρήσουν εισβολή στη βάση που ήταν γεμάτη πολυβόλα. Στα πλαίσια της συγκέντρωσης οργανώθηκε «κοινοβούλιο του λαού». Στις ομιλίες που έγιναν τονίστηκε ότι ο Μπους χρησιμοποιεί την τωρινή κρίση για να προωθήσει τον Πόλεμο των Άστρων και ότι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Μπλαιρ θα συμφωνήσει με όλες τις απαιτήσεις-προσταγές του προέδρου των ΗΠΑ. Ο Πόλεμος των Άστρων «δεν αφορά την άμυνα και είναι σαφές ότι δεν θα μπορούσε να αποτρέψει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου (…) αφορά την παγκόσμια στρατιωτική κυριαρχία. Η βλακεία της τεχνολογικής και στρατιωτικής προσέγγισης για την επίλυση των προβλημάτων λόγω φτώχειας και καταπίεσης αποδείχτηκε από το γεγονός ότι ακτιβιστές στο παρελθόν είχαν μπουκάρει μέσα στη βάση χωρίς να τους πάρει χαμπάρι το υπερσύγχρονο σύστημα Η/Υ που ελέγχει τις εισόδους.

ΙΤΑΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Στα βήματα του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης βάδισαν 300.000 Ιταλοί και Ιταλίδες διανύοντας τα 24 χιλιόμετρα της διαδρομής Περούτζα-Ασίζη φωνάζοντας το σύνθημα «Σταματήστε τον Πόλεμο» και τραγουδώντας Ιταλικά αντιπολεμικά και αντιφασιστικά τραγούδια. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη σε συμμετοχή πορεία από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Ο θεσμός αυτός που θυμίζει τις πορείες ειρήνης του Μαραθώνα, τις αφιερωμένες στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη ξεκίνησε το 1961. Στη φετινή πορεία, εκτός από την Κομμουνιστική Επανίδρυση, το Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών, το Κόμμα των Πρασίνων και το κίνημα της Γένοβας, συμμετείχαν πιστοί Ρωμαιοκαθολικοί και από το κόμμα Δημοκράτες της Αριστεράς με επικεφαλής τον ηγέτη του κεντροαριστερού συνασπισμού Φραγκίσκο Ρουτέλλι και τον πρώην πρωθυπουργό Μάσσιμο Ντ’ Αλέμα. Η πορεία αποτέλεσε την καλύτερη απάντηση στην πολεμική εκστρατεία κατά του Αφγανιστάν, στην πολιτική υποτέλειας προς τον Μπους του πρωθυπουργού Σύλβιο Μπερλουσκόνι και στις ρατσιστικές δηλώσεις του περί «ανωτερότητας του Δυτικού πολιτισμού απέναντι στον Ισλαμικό κόσμο». Το Σάββατο, 13 Οκτωβρίου, 50.000 διαδηλωτές στο Βερολίνο, 20.000 στη Στουτγάρδη, 20.000 στο Μόναχο κ.α. είχαν αίτημα «Σταματήστε τον Πόλεμο – Εξεγερθείτε υπέρ της Ειρήνης – Για την Αλληλεγγύη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη». Απέδειξαν ότι δεν πτοούνται από τα τρομοκρατικά σενάρια, από την κρατική φιλοπολεμική προπαγάνδα – μια φιλοπολεμική προπαγάνδα που δεν αφήνει ούτε το παραμικρό περιθώριο λογικής ανθρώπινης σκέψης. Ένα σημαντικό ρόλο στο Γερμανικό αντιπολεμικό κίνημα παίζει η ιστορική ομάδα φωτογράφων «Arbeiterfotografie» που με τις φωτογραφικές μηχανές τους απεικονίζουν τη μαχητικότητα, τη μαζικότητα, τη ζωντάνια, το χιούμορ και την ανθρώπινη σοφία των διαδηλωτών και διαδηλωτριών που καλούν σε «Αντίσταση ενάντια στον Παγκόσμιο Πόλεμο».

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1092602

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου