Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Ζωντανή γειτονιά ή γκέτο καταστολής;


Ο πρώτος υπουργός ΠΡΟ-ΠΟ (Προστασίας του Πολίτη), Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανέλαβε το ρίσκο να παίξει ένα διαφορετικό παιχνίδι: ρίχνει νυχθημερόν στο «γήπεδο» των Εξαρχείων μερικές εκατοντάδες αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων, τζογάρει με την ανάγκη να αισθάνονται οι πολίτες ασφάλεια (ότι «υπάρχει κράτος»!) και μετρά τα πολιτικά του κέρδη σε σχέση με τις απώλειες από τις συγκρούσεις. Χωρίς να αλλάζει τον «μύθο των Εξαρχείων»...

Δύο εβδομάδες μετά την 8η Οκτωβρίου 2009, στρατοπεδεύουν οι ειδικές δυνάμεις στα Εξάρχεια με «χρήσιμη αφορμή» το επεισόδιο που συνέβη την ίδια μέρα, όταν ομάδα νεαρών επιτέθηκε για να προκαλέσει φθορές σε τράπεζες και βιβλιοπωλεία. Περπατούμε στους δρόμους της ιστορικής συνοικίας. Ακούμε ανθρώπους μουδιασμένους. «Οταν ανοίγεις την πόρτα το πρωί και αντί για "καλημέρα" βλέπεις προτεταμένα αυτόματα πώς νιώθεις;», μας λέει ένας μεσόκοπος κοντά στην πλατεία Εξαρχείων. Στην Καλλιδρομίου συναντούμε τον Γιάννη Φελέκη, ιστορική φυσιογνωμία της οργάνωσης ΟΚΔΕ-Σπάρτακος. Αντιμετωπίζει την κατάσταση με χιούμορ: «Οποιος πει τώρα ότι δεν υπάρχει κράτος στα Εξάρχεια, του χρειάζεται μπάτσος...».


Κάποιοι, πάντως, δεν κρύβουν καθόλου τον θυμό τους για τους «μπάτσους» που μπαίνουν στα μαγαζιά, βγάζουν έξω τον κόσμο και «ρίχνουν στα γόνατα τους συντρόφους». Το βροντοφώναξαν και στην πρώτη συνέλευση της πλατείας την περασμένη Παρασκευή, χωρίς κουκούλες. Αλλοι παραδέχονται ότι τα πράγματα είχαν από καιρό ξεφύγει. Θέλουν να αντιδράσουν για την «αστυνομική κατοχή» αλλά δεν έχουν αποφασίσει το πώς.


Αστυνομικές... διευκολύνσεις


Ισως, τελικά, να τους... διευκολύνει η ίδια η Αστυνομία. Περιστατικά όπως εκείνο της φιλολόγου στην οδό Μεσολογγίου που δέχτηκε οχετό ύβρεων από αστυνομικούς όταν διαμαρτυρήθηκε από το μπαλκόνι της ή οι βίαιες προσαγωγές το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, για τις οποίες ζήτησε μετά συγγνώμη ο Μ. Χρυσοχοΐδης, είναι μόνο ενδεικτικές. Επιστρέφοντας στα βρώμικα και ασυντήρητα πεζοδρόμια της περιοχής ψάχνουμε εικόνες συγκρίσιμες με το «προκατοχικό» παρελθόν: Λιγότεροι τοξικοεξαρτημένοι, τουλάχιστον την ημέρα. Λιγότεροι νέοι με θυμωμένο βλέμμα τη νύχτα. Να έχουν πάει κάπου παρακάτω; Να κρύβονται; Ετσι λύνεται το πρόβλημα;


Επιμένουμε να προσπαθούμε να μιλήσουμε για τα προβλήματα της περιοχής με κατοίκους αλλά και επωνύμους-μέλη των αναρίθμητων πολιτικών ομάδων και συλλογικοτήτων που κινούνται στον χώρο του αναρχισμού, της άκρας Αριστεράς, της κινηματικής δράσης και έχουν εδώ τα στέκια τους. Οσοι παραδέχονται τα προβλήματα του παρελθόντος, το κακό που έκαναν κάποιοι θερμοκέφαλοι «μπαχαλάκηδες» καθιστώντας απαραίτητη την αυξημένη παρουσία αυτής της Αστυνομίας, αρνούνται να μιλήσουν επωνύμως. Ο φόβος εμφυλίου και αντιποίνων κλείνει τα στόματα. Ελάχιστες οι φωνές που θα μιλήσουν ευθαρσώς.


3.500 υπογραφές


Καταφεύγουμε στον πεζόδρομο της Τσαμαδού. Στο «κηπάκι» γίνεται η συνέλευση της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων που πέρυσι, λίγο μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, οργάνωσε πορεία χιλίων κατοίκων στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Στο κείμενο που τότε συνέταξαν ζητώντας «Απομάκρυνση των ΜΑΤ τώρα!» έχουν συγκεντρωθεί 3.500 υπογραφές. Συζητούν, κάτω από το φως μιας αναιμικής λάμπας που κρέμεται από ψηλά, για το πώς θα εξωτερικεύσουν το πρόβλημα της γειτονιάς στην Αθήνα. Ακούν έναν νέο, μαθητή έως πέρσι του λυκείου της περιοχής, που ζητεί να γίνει κάτι με το θέμα των ναρκωτικών. Η Ρίκα περιγράφει το σκηνικό του πρωινού με τις ομάδες αστυνομικών όπου περνούσαν μπουλουκηδόν δίπλα από σημείο που γινόταν ναρκεμπόριο. Στην ανακοίνωση που συνέταξαν διαβάζουμε:


«Τις τελευταίες μέρες, σε μια γελοία όσο και επικίνδυνη επίδειξη ισχύος δυνάμεων, οι Ειδικές Δυνάμεις σε συνδυασμό με μονάδες Δέλτα κ.λπ. οργώνουν την περιοχή προσάγοντας στο τμήμα άτομα που απλώς κυκλοφορούν ή πίνουν το ποτό τους, εκφοβίζοντας και χυδαιολογώντας σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και δη γυναίκες χωρίς κανένα προκάλυμμα. Η κατάσταση την οποία συνεχίζει και εντείνει η πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση εις "επίδειξη έργου" έχει δημιουργήσει συναισθήματα αγανάκτησης σε κατοίκους και ανθρώπους που κυκλοφορούν και εργάζονται στα Εξάρχεια, που εμποδίζονται στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Πέρα από το γεγονός ότι οι κινήσεις αυτές προσβάλλουν την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου, σε τελική ανάλυση ακυρώνουν τη συλλογική προσπάθεια αλλαγής των όρων της καθημερινής μας ζωής με ένα κλίμα αποδιοργάνωσης και εκφοβισμού που καλλιεργούν. Αποδεικνύεται, έτσι, περίτρανα ότι οι αστυνομικές δυνάμεις καμία υπηρεσία δεν προσφέρουν στους πολίτες των Εξαρχείων σε καθημερινές κλοπές, καταγγελίες για παρκαρισμένα, υποδείξεις για εμπόριο ναρκωτικών, επικαλούμενοι το "άβατο", το οποίο πολύ εύκολα προσπερνούν όταν κατεβαίνουν ως κομάντο σε "θεαματικές ενέργειες" που (συν)ταράσσουν τη ζωή της γειτονιάς.


Θέλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια να κάνουμε τα Εξάρχεια ζωντανή, ανθρώπινη και βιώσιμη γειτονιά, με πράσινο, φροντίδα, καθαριότητα, ελεύθερους χώρους και με συνεχείς δραστηριότητες πολιτισμού και συνεύρεσης, θέλουμε τα Εξάρχεια να συνεχίσουν να είναι μια γειτονιά ελεύθερης έκφρασης και δημιουργικής δράσης. Δεν θα δεχθούμε, λοιπόν, κλίμα εκφοβισμού από οποιαδήποτε κατεύθυνση, πολύ περισσότερο από το κράτος...».



http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=95120

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου