Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Δεκαήμερη φυλάκιση για τον Δ. Παρσάνογλου


Ένοχος κατά πλειοψηφία κρίθηκε ο Δημήτρης Παρσάνογλου, ο οποίος είχε συλληφθεί επειδή διαμαρτυρήθηκε για τον ξυλοδαρμό μετανάστη από αστυνομικούς. Στον κ. Παρσάνογλου επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 10 ημερών, κάτι που δεν τον ικανοποιεί, διότι, όπως δηλώνει ο ίδιος στο tvxs, δεν διέπραξε αδίκημα, αλλά εκτέλεσε μια υποχρέωσή του ως πολίτης.
Ο εισαγγελέας πρότεινε την επιβολή φυλάκισης 10 ημερών λόγω έντιμου πρότερου βίου και «επειδή οι μάρτυρες υπεράσπισης που κλήθηκαν στη δίκη μίλησαν για την ενασχόληση του ίδιου με τα κοινωνικά και μεταναστευτικά ζητήματα και προσκομίστηκαν και έγγραφα με δελτία Τύπου, ανακοινώσεις υποστήριξης προς το πρόσωπό του από την Ελλάδα και το εξωτερικό». Ο κ. Παρσάνογλου κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία, καθώς η μία δικαστής τον έκρινε αθώο. Στην απόφαση ασκήθηκε έφεση.

Σχετικά με το Νιγηριανό μετανάστη, ο εισαγγελέας πρότεινε ποινή 4 και 6 μηνών φυλάκισης για την κατηγορία της εξύβρισης και μετατροπή της κατηγορίας της αντίστασης σε απείθεια.

«Στην απολογία μου, το επιχείρημα ήταν ότι δεν έπραξα κάποιο αδίκημα, δεν νιώθω ότι διέπραξα, αλλά εκτέλεσα μια υποχρέωσή μου ως πολίτης εφόσον βρέθηκα μπροστά σε μια σκηνή αναίτιας βίας. Ακόμα και το γεγονός ότι η ποινή που προτάθηκε ήταν πολύ χαμηλή, δεν μας ικανοποιεί. Δεν θεωρούμε ότι είμαστε ένοχοι για κάτι», τονίζει ο κ. Παρσάνογλου.

Το συμβάν που οδήγησε στο κρατητήριο τον κ. Δημήτρη Παρσάνογλου και τον Αφρικανό μετανάστη έλαβε χώρα το Σάββατο 17/10 στις 7 και μισή το απόγευμα, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους, στην Ομόνοια. Ένας άντρας, ντυμένος με πολιτικά ήρθε σε συμπλοκή με έναν Αφρικανό μετανάστη παρουσία αρκετού κόσμου που αντιλήφθηκε το συμβάν. Στη συνέχεια δύο ένστολοι ακινητοποίησαν το μετανάστη, χτυπώντας τον και ρίχνοντάς τον στο έδαφος. Ο κ. Παρσάνογλου περνούσε από το σημείο, όταν υπέπεσε στην αντίληψή του το τι διαδραματιζόταν. Ο ίδιος παρενέβη, ζητώντας από τους αστυνομικούς να σταματήσουν να χτυπούν το μετανάστη αφού τον είχαν ήδη ακινητοποιήσει. Το αποτέλεσμα ήταν οι δύο αστυνομικοί να συλλάβουν και τον ίδιο για εξύβριση και αντίσταση κατά της αρχής, παρότι ο ίδιος ανέφερε επανειλημμένα ότι δεν έχει την πρόθεση να φέρει αντίσταση.

Σημειώνεται ότι ο κ. Δημήτρης Παρσάνογλου είναι καθηγητής κοινωνιολόγος, σε θέματα μετανάστευσης, ερευνητής του Παντείου, ενώ έχει πραγματοποιήσει αρκετές μελέτες για το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Διεθνής συλλογή υπογραφών για την αθώωση του κ. Παρσάνογλου

Η παραπάνω υπόθεση απασχόλησε και τα διεθνή μέσα, ενώ υπήρξε και διεθνής κινητοποίηση για την αθώωσή του. Μάλιστα, έχει οργανωθεί διεθνής υπογραφή συλλογών για τον ίδιο σκοπό. Με τη σχετική αίτηση, οι υπογράφοντες ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση «να σταματήσει τη βία κατά των μεταναστών και των ακτιβιστών, να σταματήσουν οι επιχειρήσεις σκούπα και οι αυθαίρετες απελάσεις μεταναστών, καθώς και οι αυθαίρετες συλλήψεις και φυλακίσεις ακτιβιστών όλων των εθνικοτήτων». Μέχρι στιγμής, συνολικά 617 άτομα έχουν υπογράψει την αίτηση.


http://www.tvxs.gr/v24645

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου