Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών η αγωνίστρια Έλλη Παππά

Το ΝΑΡ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους οικείους της και δηλώνει ότι η Έλλη Παππά θα εμπνέει πάντα τους αγώνες για την κομμουνιστική επαναθεμελίωση και την κοινωνική απελευθέρωση.

Η Έλλη Παππά που γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1920, ήταν δημοσιογράφος, συγγραφέας και μαχήτρια της Αριστεράς. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στον Πειραιά. Φοίτησε στη φιλοσοφική και στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές της, λόγω της Κατοχής, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως δημοσιογράφος. Εντάχθηκε στο ΕΑΜ και το ΚΚΕ και εργάστηκε στην παράνομη έκδοση του «Ριζοσπάστη» μέχρι το 1949, οπότε άρχισε η συνεργασία της με τον Νίκο Πλουμπίδη και από τον Ιούνιο του 1950 με τον Νίκο Μπελογιάννη, ο οποίος έγινε και σύντροφος της ζωής της.

Η Έλλη Παππά και ο Νίκος Μπελογιάννης συνελήφθησαν μαζί με άλλα στελέχη του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ τον Δεκέμβρη του 1950 και παρέμειναν σε απομόνωση έως την πρώτη δίκη τους (Νοέμβριος 1951). Στη φυλακή γεννήθηκε ο γιος τους Νίκος (Αύγουστος 1951). Ακολούθησε η δεύτερη δίκη, τον Φεβρουάριο του 1952, οπότε και το ζευγάρι μαζί με τους άλλους κατηγορούμενους της δίκης καταδικάστηκαν σε θάνατο. Ο Μπελογιάννης και οι άλλοι σύντροφοί του εκτελέστηκαν. Η ποινή της Έλλης Παππά δεν εκτελέστηκε λόγω του βρέφους που μόλις είχε γεννήσει, όμως η ίδια ζήτησε από το στρατοδικείο να την εκτελέσουν και να μην ισχύσουν τα ελαφρυντικά. Αποφυλακίστηκε την πρωτοχρονιά του 1964. Εργάστηκε στην ΕΔΑ και από το 1965 ήταν αρθρογράφος και μέλος της συντακτικής επιτροπής της αριστερής εφημερίδας «Δημοκρατική Αλλαγή». Με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 συνελήφθη και εξορίστηκε στη Γυάρο, απ’ όπου αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο του 1968, λόγω σοβαρής ασθένειας.

Μετά τη μεταπολίτευση εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά, ενώ συνέγραψε μια σειρά πολιτικά βιβλία και μελέτες για τον μαρξισμό, την ιστορία και τη φιλοσοφία.

Η πολιτική κηδεία της Έλλης Παππά θα γίνει το Σάββατο στις 10:30 στο Γ' Νεκροταφείο, και θα ταφεί δίπλα στον σύντροφο της ζωής της Νίκο Μπελογιάννη.

Πηγή: http://www.narnet.gr/

Έργα της Έλλης Παππά:

Το Ημερολόγιο ενός φυλακισμένου, Μυθιστόρημα. «Πολιτικές και λογοτεχνικές Εκδόσεις», Βουκουρέστι 1961

Δουλειά της Φυλακής, Διηγήματα, Ποιήματα. «Διάλογος»,1979
Ο Πλάτωνας στην εποχή μας, Μελέτη. «Κέδρος», 1981.Δεύτερη έκδοση «Εκδόσεις τους Εικοστού Πρώτου», 1997.

Οι αρχαίοι έλληνες συγγραφείς στο «Κεφάλαιο» του Μαρξ, Μελέτη. «Σύγχρονη Εποχή», 1983, Δεύτερη έκδοση, 1984.

Σωθήτω η Δημοτική, Μικρή μελέτη. Εκδόσεις «Οδηγητής», 1984.

Σπουδή στο θέμα της Ελευθερίας – Η έννοια της ελευθερίας στον Προσωκρατικό Υλισμό, Μελέτη. «Εκδόσεις Φιλιππότη», 1985.

Σελίδες από τον τύπο της Αντίστασης, Μαρτυρία, «Εκδόσεις Φιλιππότη», 1985.

Νίκος Κιτσίκης-ο επιστήμονας, ο άνθρωπος, ο πολιτικός, Αφιέρωμα, «Εκδόσεις Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος», 1986.

Μύθος και ιδεολογία στη Ρωσική Επανάσταση-Οδοιπορικό από το ρωσικό αγροτικό λαϊκισμό στο λαϊκισμό του Στάλιν, Μελέτη. «Εκδόσεις Εστίας», 1990.

Ο Λένιν χωρίς λογοκρισία και εκτός Μαυσωλείου, Μελέτη, 1991.

Κομμούνα του 1871: επανάσταση του 21ου αιώνα;, Μελέτη. «Εκδόσεις Δελφίνι»,1992.

(΄Ελλη Χιούμαν) Βίος και έργα της Γάτας της σοφής, Αυθεντική Βιογραφία μιας έγκλειστης μαύρης και σοφής γάτας. «Εκδόσεις Οδυσσέας», 1994. Τρεις εκδόσεις

Μακιαβέλλι ή Μαρξ;, Μελέτη. Εκδόσεις «ΑΓΡΑ», 2005.

Αποχαιρετισμός στον αιώνα μου, Μελέτη. Εκδόσεις «Κέδρος», 2005.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου