Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Επίθεση Ταλιμπάν σε φυλάκιο ΝΑΤΟ


ΚΑΜΠΟΥΛ. Οκτώ Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες τις Κυριακής κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής επιδρομής των Ταλιμπάν σε δύο νατοϊκά φυλάκια του ανατολικού Αφγανιστάν. Πρόκειται για μια από τις πλέον αιματηρές επιθέσεις των Ταλιμπάν και των συμμάχων τους εναντίον της αμερικανικής δύναμης στην πολυτάραχη χώρα. Σύμφωνα με νατοϊκές πηγές, εκατοντάδες Ταλιμπάν εφόρμησαν το Σάββατο, λίγο μετά τη δύση του ηλίου, εναντίον των δύο απομακρυσμένων φυλακίων σε ορεινή περιοχή της επαρχίας, Νουριστάν. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι μάχες διήρκησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές της Κυριακής με την εμπλοκή αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών.

Ο αμερικανικός στρατός, πάντως, επιχείρησε να υποβαθμίσει το γεγονός, υποστηρίζοντας ότι οι επιτιθέμενοι υπέστησαν βαρύτατες απώλειες. «Οι συμμαχικές δυνάμεις αναχαίτισαν τους Ταλιμπάν, οι οποίοι αποχώρησαν από το πεδίο των μαχών με βαρύτατες απώλειες», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Διεθνούς Βοηθητικής Δύναμης Ασφαλείας (ISAF). Στην ίδια ανακοίνωση, εντούτοις, επιβεβαιώνεται ότι οκτώ Αμερικανοί στρατιώτες, καθώς και δύο άνδρες των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας (ANSF) έχασαν τη ζωή τους. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αφγανικής υπηρεσίας πληροφοριών στην περιοχή του Νουριστάν, Μοχάμεντ Φαρούκ υποστήριξε ότι στην επίθεση συμμετείχαν περισσότεροι από επτακόσιοι Ταλιμπάν και μέλη της Αλ Κάιντα. Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν υποστήριζε ότι περισσότεροι από τριάντα ξένοι στρατιώτες σκοτώθηκαν. Ο ίδιος αποκάλυψε, ακόμα, ότι οι Ταλιμπάν αιχμαλώτισαν δεκατρείς αστυνομικούς και δύο Αφγανούς δημοσιογράφους.

Επισημαίνεται ότι η ISAF έχει ήδη ανακοινώσει ότι προτίθεται να αποχωρήσει από την περιοχή του ορεινού Νουριστάν στο πλαίσιο ευρύτερης αναδιάταξης των δυνάμεών της. Οι επιθέσεις των Ταλιμπάν, πάντως, στο ανατολικό Αφγανιστάν έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ το Διεθνές Συμβούλιο για την Ασφάλεια και την Ανάπτυξη στο Λονδίνο εκτιμά ότι οι εξεγερθέντες δεν περιορίζονται πλέον στο νότιο τμήμα της χώρας, αλλά έχουν εδραιωμένη παρουσία στο 80% της περιφέρειας. «Οι Ταλιμπάν βρίσκονται σε θέση ισχύος και επιθυμούν να δείξουν ότι μπορούν να χτυπάνε παντού», σχολίασε η καθηγήτρια του Κέντρου Διεθνών Σπουδών στο Παρίσι, Μάριαμ Αμπού Ζαχάμπ.

Στο μεταξύ, ο σύμβουλος επί θεμάτων ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στρατηγός εν αποστρατεία Τζέιμς Τζόουνς, υποστήριξε ότι δεν υφίσταται κίνδυνος ανακατάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. «Δεν προβλέπω ανατροπή της κυβέρνησης από τους Ταλιμπάν, ενώ η παρουσία της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν είναι σαφώς περιορισμένη», δήλωσε χθες ο στρατηγός Τζόουνς. Ο ίδιος, ωστόσο, υπογράμμισε ότι βασική προϋπόθεση για τη σταθεροποίηση του Αφγανιστάν αποτελεί η βελτίωση των επιδόσεων της κυβέρνησης του Χαμίντ Καρζάι. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ρασμούσεν δήλωσε αισιόδοξος όσον αφορά τις προοπτικές νίκης των συμμαχικών δυνάμεων. «Ο στόχος είναι εφικτός και θα πετύχουμε εφόσον επιλέξουμε τη σωστή προσέγγιση», τόνισε ο κ. Ρασμούσεν. «Χρειαζόμαστε μια νέα προσέγγιση, μια προσέγγιση που θα στηρίζεται στον τοπικό πληθυσμό», πρόσθεσε ο ίδιος. «Εμείς θα παραμείνουμε στο Αφγανιστάν για όσο καιρό χρειαστεί, αλλά προφανώς όχι για πάντα», κατέληξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Τέλος, ο νέος αρχηγός των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ντέιβιντ Ρίτσαρντς, χαρακτήρισε «επιτακτική» την ανάπτυξη επιπλέον ξένων στρατιωτών στο έδαφος του Αφγανιστάν. «Αν η Αλ Κάιντα και οι Ταλιμπάν πιστέψουν ότι μας νίκησαν, να είστε βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να περιοριστούν στο Αφγανιστάν», τόνισε με συνέντευξη που παραχώρησε στην Sunday Telegraph. «Αν ηττηθούμε στο Αφγανιστάν, οι εξτρεμιστές θα στραφούν στο Πακιστάν, το οποίο διαθέτει ήδη πυρηνικά όπλα», προειδοποίησε ο στρατηγός Ρίτσαρντς. «Οφείλουμε να αποστείλουμε περισσότερους άνδρες προκειμένου να πετύχουμε άμεσα τους στόχους μας και να δείξουμε στον αφγανικό λαό ότι θα του παράσχουμε ένα καλύτερο μέλλον».


http://diktiospartakos.blogspot.com/2009/10/blog-post_5569.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου