Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Αναταραχή στη Γαλλία εξαιτίας απέλασης προσφύγων του Καλα


Η γαλλική Αριστερά και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στηλίτευσαν από κοινού, σήμερα, τα κυβερνητικά σχέδια να επαναπατρίζονται με πτήσεις «τσάρτερ» Αφγανοί πρόσφυγες που έχουν συρρεύσει στην περιοχή του Πα ντε Καλαί στο βόρειο τμήμα της Γαλλίας.

Μάλιστα, ο υπουργός αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης κ. Ερίκ Μπρεσόν δήλωσε μιλώντας στην εφημερίδα «Μόντ» ότι κατά τις προσεχείς ημέρες θα γίνουν πολλές τέτοιες πτήσεις.

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της γαλλικής Αριστεράς και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις εξαγριώνονται από τις πληροφορίες ότι αυτές οι πτήσεις «τσάρτερ» θα κάνουν το εξής δρομολόγιο: Λονδίνο-Λίλη-Μπακού-Καμπούλ.

Αναφέρουν επίσης ότι ένας κατάλογος με 10 μετανάστες έχει καταρτιστεί από τις γαλλικές αρχές ασφάλειας, για να μπουν στο αεροπλάνο οπωσδήποτε, επειδή θεωρούνται πρωταίτιοι των ταραχών στην περιοχή των προσφυγικών καταυλισμών στο Καλαί. Αυτών, που σε πολλές γαλλικές εφημερίδες περιγράφονται ως «η ζούγκλα του Καλαί».

«Η Καθολική βοήθεια», η «Λίγκα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», η παρούσα στα μεταναστευτικά κέντρα «Σιμάντ», διερωτώνται σε κοινό ανακοινωθέν τους πώς μπορεί «να στέλνουμε πίσω σε εμπόλεμη χώρα ανθρώπους, που κατάφεραν να φθάσουν στην Ευρώπη και ζητούν εδώ προστασία».

Τα «τσάρτερ» παραβιάζουν κατάφωρα τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, καταγγέλλει το κοινοβουλευτικό Σοσιαλιστικό κόμμα.

Στις 22 Σεπτεμβρίου διαλύθηκαν οι καταυλισμοί στο Καλαί με μία επιχείρηση «σκούπα» της γαλλικής αστυνομίας. Συνελήφθησαν πολλοί από τους εκεί περίπου 800 μετανάστες «χωρίς χαρτιά».

Ο κ. Μπεσόν θύμισε ότι ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί πιστεύει ότι αν τελικά δεν γίνουν απελάσεις μεταναστών «ποτέ δεν θα ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα».

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1088043

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου