Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009
Το συνταγματικό δικαστήριο κατά της ασυλίας Μπερλουσκόνι
Το συνταγματικό δικαστήριο της Ιταλίας απέρριψε το νόμο Αλφάνο που παρείχε ως τώρα δικαστική ασυλία στους τέσσερις ανώτατους θεσμικούς ιθύνοντες της χώρας: τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους προέδρους Βουλής και Γερουσίας.
Άμεση συνέπεια της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα είναι η επανέναρξη των ακροαματικών διαδικασιών για δύο δικαστικές υποθέσεις σε βάρος του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Το συγκεκριμένο θέμα δεν μπορεί να ρυθμιστεί με ένα απλό νόμο έκριναν τα 15 μέλη του συνταγματικού δικαστηρίου και τόνισαν ότι παραβιάζεται, επίσης, η αρχή της ισότητας των πολιτών.
Πρόκειται για ατασθαλίες στην αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων και για τηνυπόθεση διαφθοράς του Βρετανού δικηγόρου David Mills . Αξίζει να σημειωθεί ότι εκπρόσωποι της ιταλικής κεντροδεξιάς είχαν αναφερθεί τις μέρες αυτές στην πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, σε περίπτωση αρνητικής ετυμηγορίας του συνταγματικού δικαστηρίου.
«Το συνταγματικό δικαστήριο διαψεύδει τον ίδιο του τον εαυτό και κατά συνέπεια τίθεται ένα θέμα δημοκρατικών διαδικασιών. Αυτή η απόφαση συνεχίζει θέτει ένα πολιτικό πρόβλημα αλλά και ένα γενικότερο θέμα που συνδέεται με την σίγουρη εφαρμογή του δικαίου και άρα με τη δημοκρατία» δηλώνει η κεντροδεξιά αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής συνταγματικών θεμάτων, Γιόλε Σαντέλι.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ιταλού πρωθυπουργού χαρακτήρισε την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου «πολιτικά υποκινούμενη».
«Πρόκειται για μια πολιτικά υποκινούμενη απόφαση, αλλά ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η κυβέρνηση και η πλειοψηφία θα συνεχίσουν να κυβερνούν όπως ακριβώς κάνουν από τον Απρίλιο του 2008, με τον τρόπο που οι Ιταλοί ζήτησαν με την ψήφο τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Πάολο Μποναϊούτι.
Το τέλος της εποχής Μπερλουσκόνι;
Τώρα ξεκίνησε ένας ανελέητος αγώνας, σημειώνει το γερμανικό Spiegel. Ο Μπερλουσκόνι χρειάζεται να περάσει τώρα νέο νόμο ασυλίας, ο οποίος θα διατυπωθεί ως συνταγματική μεταρρύθμιση, ξανά μέσω των δύο σωμάτων της Βουλής. Οι παρατηρητές κρίνουν ότι κάτι τέτοιο θα πάρει περίπου ένα έτος. Μέχρι τότε, ο πρωθυπουργός θα είναι σύμφωνα με το νόμο ένας απλός πολίτης.
Αυτή είναι κατά πάσα πιθανότητα η τελευταία ευκαιρία των δικαστών του Μιλάνου να καθίσουν τον Μπερλουσκόνι στο εδώλιο. Οι δυο εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις είναι υπεραρκετές γι’ αυτό. Σύμφωνα με την υπόθεση Mills, ο Βρετανός δικηγόρος δωροδοκήθηκε από τον Ιταλό πρωθυπουργό προκειμένου να αποσιωπήσει τις offshore δραστηριότητές του. Η άλλη υπόθεση εμπλέκει τον Καβαλιέρε σε φορολογική απάτη σχετικά με την εξαγορά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Mediaset, μιας από τις εταιρείες του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Είναι πιθανόν η 7η Οκτωβρίου να αποτελεί την αρχή του τέλους της εποχής Μπερλουσκόνι, γράφει το γερμανικό περιοδικό. Θα ήταν το επιθυμητό για τη χώρα αλλά προς το παρόν κάθε άλλο παρά είναι σίγουρο. Το σημαντικότερο για τον πρωθυπουργό δεν είναι ο νόμος αλλά η νομιμότητά του. Για όσο καιρό οι δημοσκοπήσεις είναι υπέρ του, ο αγώνας κατά του δικαστικού σώματος μπορεί να συνεχιστεί. Ο Καβαλιέρε εξακολουθεί να έχει την πλειοψηφία των ψηφοφόρων στο πλευρό του, παρόλο που κανείς εκτός Ιταλίας δεν καταλαβαίνει γιατί συμβαίνει αυτό. Στην ηλικία των 73 ετών, ο Μπερλουσκόνι έχει ακόμα αρκετή ενέργεια να προσπαθήσει να ξεμπλέξει κι από αυτό το πρόβλημα, πιθανότατα μέσω νέων εκλογών, αφού αποτελούν την πανάκεια για για τον λαϊκιστή πολιτικό.
http://www.tvxs.gr/v22802
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου