Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Οι ινδιάνοι του Περού ενώνουν τις δυνάμεις τους


Εμφανίστηκαν μέσα από την πυκνή ζούγκλα, μια μακριά σειρά από ξυπόλητους αρχηγούς και γέροντες βαμμένους στο πρόσωπο με παραδοσιακά χρώματα και φορώντας στο κεφάλι πολύχρωμα φτερά από παπαγάλους.
Όλοι καλέστηκαν να πάνε εκεί από τον επικεφαλή του χωριού Ουασίντσα, σε μια συνάντηση για να συζητηθεί το πρόβλημα των πετρελαϊκών εταιριών , που η κυβέρνηση επέτρεψε να ξεκινήσουν έργα εξόρυξης πετρελαίου στο 75% του Περουβιανού Αμαζόνιου. Οι περισσότεροι είχαν ταξιδέψει για ώρες ολόκληρες μέσα στο σκοτάδι. Κάποιοι εκπροσωπούν τις ινδιάνικες φυλέςΑκουαρ που ζουν διάσπαρτες κατά μήκος του ποταμού Παστάζα, στα πιο απόμακρα μέρη στα σύνορα με τον Ισημερινό.
Αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν μέρος ενός αναπτυσσόμενου κινήματος αντίστασης που αποκρυσταλλώνεται στα βάθη του Αμαζόνιου. Για πρώτη φορά απομονωμένες ομάδες ιθαγενών ενώνονται για να καταπολεμήσουν τα κυβερνητικά σχέδια για παράδοση του 75% του Αμαζόνιου εδάφους που αντιπροσωπεύει τα 3/3 του εδάφους του Περού στα χέρια των εταιρειών πετρελαίου και μεταλλευμάτων για εκμετάλλευση.

οι κάτοικοι και τα ζώα του Περουβιανού Αμαζόνιου βρίσκονται σε κίνδυνο από την παρατεταμένη ξηρασία που πλήττει το δάσος και από τα έργα «ανάπτυξης» της κυβέρνησης που με 11 προεδρικά διατάγματα προσπαθεί να θεσπίσει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, διατάγματα που παρακάμπτοντας τις κοινότητες των ιθαγενών κατοίκων, πλειοδοτεί ξένες εταιρείες στην εξόρυξη φυσικών πόρων, την υλοτόμηση των δασών και την κατασκευή υδροηλεκτρικών φραγμάτων

Οι ιθαγενείς θεωρούν ότι οι νόμοι επηρεάζουν περισσότερα από 50 τοπικά έθνη που εκπροσωπούν εκατοντάδες χιλιάδες ινδιάνων.
βήμα βήμα οι ιθαγενείς σκληραίνουν την στάση τους. « Εάν κάποια εταιρεία πεταλοειδών έρθει εδώ, θα μπλοκάρουμε τα έργα τους , θα μπλοκάρουμε τα ποτάμια. Δεν πρόκειται να τους αφήσουμε.»,

ορισμένες ομάδες έχουν ήδη ξεκινήσει την μάχη. Διαμαρτυρίες με αποκλεισμούς δρόμων, αεροδρομίων, ακόμα και πόλεων (Μπακούα) έχουν πραγματοποιηθεί καθ όλη την διάρκεια του χρόνου, ενώ από τις βίαιες συγκρούσεις δεν έλειψαν και οι θάνατοι, μετρώντας έως τώρα τουλάχιστον 30 νεκρούς εκ τον οποίων οι 2ο είναι αστυνομικοί και άνδρες των δυνάμεων καταστολής.

Παρόλο των χαρακτηρισμό του αγώνα των ινδιάνων για την επιβίωσή τους σαν εξτρεμισμό και τον χαρακτηρισμό των ίδιων ως τρομοκράτες, η κυβέρνηση υπό τον φόβο γενίκευσης της αντίστασης και της βίας, ανακάλεσε 2 από τα 11 διατάγματα, ο πρωθυπουργός της χώρας παραιτήθηκε, και ο πρόεδρος Γκαρσία «παραδέχθηκε» ότι υπήρξε σειρά λαθών στους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Παρόλο το κιμά καταστολής που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση, αναγκάζοντας περισσότερους από 100 αγωνιστές να περάσουν στην παρανομία και να εγκαταλείψουν τις κοινότητες τους και ένα από τους ηγέτες της αντίστασης να αναζητήσει καταφύγιο στην Νικαράγουα, οι ινδιάνοι θεωρούν ότι η κατάσταση έχει βοηθήσει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των απομονωμένων φυλών

« το μόνο που θέλουμε είναι να τηρούνται οι κανόνες της προστασίας του δάσους και της πατρογονικής μας γης. Των σπιτιών μας. Εμείς διαδηλώνουμε ειρηνικά και η κυβέρνηση κάνει ότι δεν μας ακούει. Και αν αυτό συνεχιστεί έχουμε τον τρόπο να ακουστούμε. Δεν φοβόμαστε. Υπερασπιζόμαστε τα σπίτια μας την ίδια μας την ζωή. Η κατάσταση μπορεί πολύ εύκολα να επιδεινωθεί».


ορισμένες φυλές έχουν αναπτύξει για τις ανάγκες της αντίστασης ένα δίκτυο ραδιοφώνου που τους επιτρέπει να επικοινωνούν, και να είναι σε διαρκή συντονισμό και επικοινωνία, ανταλλαγή πληροφοριών , εκμηδενίζοντας έτσι τις τεράστιες εδαφικές αποστάσεις. Σύμφωνα με τον Αμβρόσιο Ουουάκ, προέδρου μιας από τις οργανώσεις στήριξης του αγώνα, μπορούν μέσο του ραδιοφωνικού δικτύου να κινητοποιήσουν αναπάσα στιγμή περισσότερους από 15.000 ιθαγενείς. «θέλουμε την άμεση ανάκληση όλων των προεδρικών διαταγμάτων. Αν δε γίνει αυτό ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα είναι μακρύς».


http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1089845

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου