Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Κινητοποιήσεις φοιτητών και εργαζομένων στην Ιταλία


Κινητοποιήσεις φοιτητών και εργαζομένων στην Ιταλία


Παρασκευή – 9/10: Μια ακόμα μέρα κινητοποιήσεων διαπέρασε ολόκληρη τη χώρα εξαιτίας της Γενικής Απεργίας που οργανώθηκε από τους μεταλλεργάτες της FIOM [Ομοσπονδία Μισθωτών Εργατών στη Μεταλλουργεία] . Σε 5 ιταλικές πόλεις έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις με συμμετοχή που ξεπέρασε τις 250.000, όπου φοιτητές και εργαζόμενοι πορεύθηκαν ενωμένοι πίσω από το κεντρικό πανό που έγραφε: «να τις σταματήσουμε».


Να σταματήσουμε τις ατομικές συμβάσεις που υποβαθμίζουν τα δικαιώματα των εργατών - που ήδη πλήττονται σφόδρα από την κρίση - να σταματήσουμε τις απολύσεις που μέχρι σήμερα έχουν πλήξει μέχρι και 30% τον κλάδο των μεταλλουργών, να σταματήσουμε την Κυβέρνηση Μπερλουσκόνι και την πολιτική της.


Στη Ρώμη, στο πλευρό των εργατών, διαδήλωσαν φοιτητές/τριες του Coordinamento dei Colletivi dellaSapienza, μαθητές/τριες της μέσης εκπαίδευσης από πολλά σχολεία της Ρώμης και οι ωρομίσθιοι καθηγητές των σχολείων. Η εκπαιδευτική κοινότητα κινητοποιείται εδώ και εβδομάδες με καταλήψεις (πχ σε στέγες Πανεπιστημίων), με καθιστικές διαμαρτυρίες, με απεργίες πείνας και συμβολικά αλυσοδέματα, ενώ το Σάββατο 3/10 πραγματοποιήθηκε πορεία 30.000 ατόμων με σκοπό την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου.


Οι φοιτητές/τριες του Coordinamento dei Colletivi della Sapienza βγήκαν στους δρόμους με ένα πανό που έλεγε: «Ενάντια σε περικοπές και απολύσεις. Για μια παιδεία δημόσια, δωρεάν και ποιοτική». Κατά τη διάρκεια της πορείας φωνάχτηκαν συνθήματα, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από μαθητές και μαθήτριες, οι οποίοι/ες τόνιζαν την αντίθεσή τους στις περικοπές σε σχολεία και Πανεπιστήμια [προβλέψεις του Νόμου 133] και ζητούσαν με σθένος την απόσυρση της p.d.l. Aprea. Παράλληλα, έχουν κηρύξει τη μάχη ενάντια σ’ όλους τους πρυτάνεις οι οποίοι για να καλύψουν την έλλειψη πόρων, αυξάνουν τα δίδακτρα των φοιτητών/τριων, ενώ κόβουν τις υπηρεσίες που σχετίζονται με τη φοιτητική μέριμνα.


«Δε θα πληρώσουμε εμείς την κρίση»


Αυτό ήταν το κεντρικό σύνθημα που στο δρόμο ένωσε εργαζόμενους, φοιτητές και μαθητές. Είναι γεγονός ότι με αυτές τις κινητοποιήσεις πραγματοποιείται ένα ακόμα πολύ σημαντικό βήμα προς τη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου αντίστασης απέναντι στην οικονομική κρίση και στις κυβερνητικές επιλογές.


Τα ραντεβού που δίνονται: Συνελεύσεις φοιτητών/τριων και εργαζομένων, διαδήλωση στη Ρώμη στις 17/10 ενάντια στο Ρατσισμό, ενώ στις 23/10 κηρύχθηκε Γενική Απεργία από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις βάσης.



ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ... ΔΕ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ!


Κείμενο – Ανακοίνωση από το ateneinrivolta

Μετάφραση από τα Ιταλικά: Μαρία Π.

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1089978

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου