Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009
Μας "σκοτώνουν"...
Η αυτοκτονία μίας 32χρονης υπαλλήλου του γαλλικού ΟΤΕ υπήρξε το έναυσμα για να κινητοποιηθούν δυναμικά τα συνδικάτα της εταιρίας, που από καιρό καταγγέλλουν ότι από το Φεβρουάριο του 2008 έχουν σημειωθεί 22 αυτοκτονίες υπαλλήλων μέσα σε απασχολούμενο δυναμικό 100.000 ατόμων.
Αντιμέτωπες με σωρεία αυτοκτονιών τον τελευταίο χρόνο, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της France Télécom ζήτησαν επίσημα την άμεση παρέμβαση του κράτους, ώστε να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης. Μάλιστα, προγραμματίστηκε συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Xavier Darcos, με τον πρόεδρο της εταιρίας για την ερχόμενη εβδομάδα.
Η άτυχη υπάλληλος που δούλευε στο Παρίσι, πήδηξε από το παράθυρο του γραφείου της στον 5ο όροφο την Παρασκευή. Μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο βαριά τραυματισμένη και λίγο αργότερα απεβίωσε. Δύο ημέρες νωρίτερα, στην ίδια κίνηση είχε προβεί ένας άλλος υπάλληλος, ενώ την προηγούμενη ένας τρίτος αυτο-μαχαιρώθηκε όταν του ανακοίνωσαν την κατάργηση του πόστου του.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η υπάλληλος είχε μόλις πληροφορηθεί την αλλαγή προϊσταμένου στη διεύθυνσή της. Ο εκπρόσωπος της εταιρίας έκανε λόγο «για μία εύθραυστη προσωπικότητα που αρκετές φορές είχε παραπεμφθεί για ψυχιατρική και ψυχολογική υποστήριξη από τους γιατρούς της εταιρίας». Συνεχίζει σημειώνοντας πως λόγω της «ευαισθησίας της» τής είχαν μειώσει το φόρτο εργασίας.
Από τη μεριά τους, τα συνδικάτα καταγγέλλουν πως το γεγονός αυτό θα πρέπει να αρκεί στη γαλλική κυβέρνηση για να βοηθήσει τον Οργανισμό που βρίσκεται σε πλήρη μετάλλαξη. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν πως όντας ο βασικός μέτοχος της εταιρίας οφείλει να παρέμβει και να προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Ήδη την Πέμπτη, οι υπάλληλοι προχώρησαν σε κινητοποιήσεις κατά των συνθηκών εργασίας στην εταιρία και τις μεθόδους διαχείρισης, οι οποίες είναι υπόλογες για τη δυσαρέσκεια των εργαζομένων σε βαθμό απελπισίας. Η αντίδραση των υπευθύνων υπήρξε το άμεσο –μα προσωρινό- πάγωμα των μεταθέσεων μέσα στην εταιρία, ενώ παράλληλα ανακοίνωσαν την πρόσληψη επιπλέον «εσωτερικών» γιατρών και ανθρώπων για το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού.
Ωστόσο, με δεδομένο πως μέσα σε τρία χρόνια έχουν παραιτηθεί 22.000 εργαζόμενοι (έναντι 5.000 προσλήψεων), η κύρια διαμαρτυρία των συνδικάτων έχει να κάνει με τις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας και την πίεση που ασκείται στους εργαζομένους ώστε να προβούν σε εθελούσια αποχώρηση.
http://www.tvxs.gr/v20549
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου