Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Βασανιζόμενες Παλαιστίνιες κρατούμενες στο Ισραήλ

Σε μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις συνθήκες κράτησής της σε ισραηλινή φυλακή, προέβη η Παλαιστίνια πρώην κρατούμενη Σαμπρίν Αμπού Αμάρα, η οποία αποφυλακίστηκε πρόσφατα. Σε συνέντευξη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, Αλ Τζαζίρα, αποκάλυψε ότι πέρασε έξι χρόνια μέσα στο φόβο και την ταπείνωση.

«Ζούσα για έξι ολόκληρα χρόνια, μέσα στο φόβο και την ταπείνωση της σεξουαλικής παρενόχλησης. Μας δένανε με χειροπέδες, μας γδύνανε ανά τακτά χρονικά διαστήματα και μας έκαναν συνεχώς σωματικούς ελέγχους, πράξη φυσικά που έρχεται σε αντίθεση με τον κώδικα φυλακών του Ισραήλ», δήλωσε η πρώην τρόφιμος.

«Δεν είχαμε κανένα δικαίωμα σαν κρατούμενοι και όποια από εμάς αντιστεκόταν σε αυτούς τους ελέγχους αντιμετωπιζόταν με βία από τους φρουρούς. Ακόμα βλέπω εφιάλτες καθημερινά. Νιώθω παγιδευμένη στις αναμνήσεις μου, δεν μπορώ να ξεφύγω από την εξάχρονη θητεία μου», συμπλήρωσε συγκλονισμένη η Παλαιστίνια.

Ο διευθυντής του κέντρου «Θεραπείας και Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων» στη Ραμάλα, Μαχμούτ Σειγουέιλ, μίλησε για ακράδαντη μορφή βασανιστηρίων. «Συνήθως, τα θύματα των βασανιστηρίων είναι απρόθυμα να ζητήσουν βοήθεια από επαγγελματίες. Τους πλησιάζουμε επειδή η ντροπή είναι ένα από τα βασικότερα συμπτώματα και αυτά τα άτομα χρήζουν ιατρικής βοήθειας. Αυτό που μας ανησυχεί δεν είναι οι άμεσες συνέπειες των βασανιστηρίων, αλλά αυτές που θα εμφανιστούν αργότερα μετά από πολλά έτη υπό μορφή κοινωνικών και οικογενειακών προβλημάτων», δήλωσε.

Η μαρτυρία επιβεβαιώνει έρευνα που είχε διενεργήσει τον Ιούλιο το Αναπτυξιακό Ταμείο Ηνωμένων Εθνών για τις γυναίκες [United Nations Development Fund for Women (UNIFEM)], με αντικείμενο τις συνθήκες κράτησης των γυναικών στις ισραηλινές φυλακές. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι τρόφιμοι αναγκάζονται να υποστούν πληθώρα βασανιστηρίων συμπεριλαμβανομένων των χτυπημάτων, των προσβολών, των απειλών και των τεχνικών σεξουαλικής παρενόχλησης και ταπείνωσης ακόμα και σε γυναίκες που είναι έγκυες.

Σε πλήρη αντίθεση με τα στοιχεία που έχουν βγει στη δημοσιότητα, οι ισραηλινές αρχές επικαλούνται πλήρη άγνοια και διαψεύδουν κατηγορηματικά τις καταγγελίες.

Παλαιστίνια δικηγόρος συλλέγει ήδη μαρτυρίες από δέκα φυλακισμένες, σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία που θα μπορέσουν να στηρίξουν μια επίσημη μήνυση.

http://www.tvxs.gr/v20896

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου