Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Εκλογές έρχονται: ο Καραμανλής φεύγει η αντεργατική πολιτική μένει

Εκλογές έρχονται: ο Καραμανλής φεύγει η αντεργατική πολιτική μένει

Με πιθανότερη ημερομηνία την 4η Οκτωβρίου, ο Κ.Καραμανλής προκήρυξε πρόωρες εκλογές.

Εκτός από την πρόθεση του για σταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος, αναγκαία για την καπιταλιστική ανάπτυξη και την προώθηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, σκιαγράφησε και τις εξαγγελίες του εν' όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης:

α) περιορισμός των δημοσίων δαπανών

β) φορολογική αναμόρφωση

γ) διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία

Δεν εκπλήσσουν οι εξαγγελίες, ούτε πρόκειται για πρωτότυπες πολιτικές επιλογές της ΝΔ αλλά για βάθεμα της ήδη αντεργατικής πολιτικής που εφαρμόζεται προς όφελος και μόνο του κεφαλαίου.

Οι δημόσιες δαπάνες, σε ότι αφορά δαπάνες που σχετίζονταν με τα εναπομείναντα συντρίμμια του κράτους πρόνοιας, ήδη περιορίζονται με την μορφή περικοπών των δαπανών για υγεία - παιδεία - κοινωνική ασφάλιση. Ταυτόχρονα όμως δαπάνες για έργα υποδομής αναγκαία για την καπιταλιστική ανάπτυξη, αυξάνονται σε μια προσπάθεια να δοθούν διέξοδοι προς το κεφάλαιο (π.χ κατασκευαστικό).

Η φορολογική πολιτική - με ψηφισμένους νόμους από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ - είναι η πλέον αντεργατική. Αυξήσεις της άμεσης και έμμεσης φορολογίας και σταδιακή μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων, αναδιανέμουν προς όφελος του κεφαλαίου τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές και κυρίως αυτές που αναφέρονται στο ξεπούλημα της λαϊκής περιουσίας μέσω των ιδιωτικοποιήσεων και στην αναμόρφωση της αγοράς εργασίας μέσω της επιβολής του αντεργατικού μεσαίωνα (απολύσεις, διεύρυνση της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, αύξηση της πραγματικής ανεργίας) είναι ήδη εμφανείς στους εργαζόμενους και την νεολαία.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δώσουν μαχητική απάντηση στην ΔΕΘ. Απάντηση στη ΝΔ και τα δεκανίκια της (ΛΑΟΣ) αλλά και στο ΠΑΣΟΚ (και στα δεκανίκια του) που ίσως να είναι ο διαχειριστής της αντεργατικής πολιτικής του κεφαλαίου σε λίγους μήνες.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δώσουν μαχητική απάντηση όχι για το παζάρεμα της ήττας αλλά συνολικά για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ - κεφαλαίου. Είναι αναγκαίο να συμβάλλουν στην ανάπτυξη μαχητικών - εκβιαστικών προς το κεφάλαιο και τους εκφραστές του αγώνων. Στους χώρους δουλειάς, στα πανεπιστήμια και στα σχολεία, στο μέτωπο των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, στο μέτωπο του πολιτισμού.

nkapatras.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου