Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2009

Απάνθρωπα δεσμά ακόμη και σε παιδιά

Η Αφγανή Ροζίτα Σαρέφι, μόλις 3,5 ετών, κρατείται σε ελληνικά καταστήματα φυλακών υπό συνθήκες «απάνθρωπες και εξευτελιστικές», εν αναμονή της απέλασής της. «Έγκλημά της» ότι επιχείρησε, μαζί με τους γονείς της, να βγει από τη χώρα με πλαστά έγγραφα.

Την υπόθεση της Ροζίτα έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα Ελευθεροτυπία. Όπως αναφέρει η συντάκτρια του σχετικού άρθρου:

Η Ροζίτα Σαρέφι είναι, εδώ και δέκα μήνες, τρόφιμος των ελληνικών φυλακών. Έχει ήδη κρατηθεί σε δύο σωφρονιστικά καταστήματα ενώ έχει «φιλοξενηθεί» και σε αρκετά... «ευάερα και ευήλια» Τμήματα Μεταγωγών.

Υπήρξαν φορές που δεν υπήρχε χώρος ούτε να ξαπλώσει στο πάτωμα, καθώς σε ένα υπόγειο 6 τ.μ. κρατούνταν μαζί της μέχρι και 18 άτομα. Κόλλησε ψώρα, αρρωσταίνει συνεχώς και χρειάστηκε δύο φορές να διακομιστεί σε νοσοκομείο.

Η Ροζίτα Σαρέφι είναι μόλις 3,5 ετών! Και Αφγανή.

Μια ψυχούλα φυλακισμένη σε ανήλιαγα κελιά από τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν «συνελήφθη» μαζί με τους γονείς της που επιχείρησαν να βγουν από τη χώρα με πλαστά έγγραφα. Κι η κράτησή τους συνεχίζεται... Γιατί στην Ελλάδα του 2009, που τώρα διανύει «μεγαλειώδεις» ημέρες προεκλογικής περιόδου, δεν έχει ακόμη καταστεί εφικτή η απέλασή τους.

Παρά τη νέα νομοθετική ρύθμιση που ορίζει ότι «στις περιπτώσεις της υφ' όρον αναστολής της ποινής του αλλοδαπού κατά το άρθρο 99 παρ. 1 και 2 Π.Κ. η κράτησή του παρατείνεται για τις ανάγκες εκτέλεσης της απέλασης για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τον ένα μήνα».

Τι έχει συμβεί εδώ;

Τον περασμένο Δεκέμβριο το Πλημμελειοδικείο Κιλκίς καταδίκασε τους γονείς της μικρούλας σε εξάμηνη φυλάκιση και χρηματική ποινή 3.000 ευρώ για κατοχή-χρήση πλαστών εγγράφων. Η ποινή ανεστάλη επ' αόριστον κατά τα άρθρα 99 και 2 του Ποινικού Κώδικα. Στη δίκη δεν υπήρχε μεταφραστής ή δικηγόρος και το ζεύγος των Αφγανών δεν ήταν καν σε θέση να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Αρχικά κρατήθηκαν με το μωρό στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Πολυκάστρου και στη συνέχεια μέσω του Τμήματος Μεταγωγών Θεσσαλονίκης μετήχθησαν στις φυλακές Κορυδαλλού. Σήμερα το κοριτσάκι και η μητέρα κρατούνται στις Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θηβών. Η αμφίβολης νομιμότητας κατάσταση που δημιουργείται σε τέτοιες περιπτώσεις «θεραπεύεται» τρόπον τινά στην πράξη με την υποβολή αντιρρήσεων περί εκτελεστότητας της απόφασης, η αποδοχή των οποίων «παραδέχεται» την αδυναμία εκτέλεσής της κι αναστέλλει την απέλαση οπότε δεν μπορούν να εξακολουθήσουν πράξεις υλοποίησής της.

Την περασμένη Παρασκευή συζητήθηκαν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θήβας οι αντιρρήσεις της Ζαχρά, μητέρας της Ροζίτα, η οποία έχει ζητήσει άσυλο από τη χώρα μας.

Η συνήγορός της Ηλέκτρα Κούτρα, πρόεδρος της ΜΚΟ «Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», τόνισε ότι η απέλαση δύναται να εκτελεστεί μόνο αν απορριφθεί αμετάκλητα το αίτημα ασύλου της και εφόσον της χορηγηθεί διαβατήριο από την κοντινότερη πρεσβεία του Αφγανιστάν, που βρίσκεται στο Βέλγιο. Τίποτα από τα δύο όμως δεν είναι βέβαιο, ούτε προβλέπεται να συμβεί στο εγγύς μέλλον, οπότε η Ζαχρά απαγορεύεται να απελαθεί.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Νουρ» των Αφγανών, καταθέτοντας ως μάρτυρας, υποστήριξε ότι σε περίπτωση απέλασης η οικογένεια κινδυνεύει καθώς είναι γνωστή η καταγωγή τους (φιλειρηνική φυλή Χαζαρά) και η περιοχή απ' όπου κατάγονται (Μπεσούι) έχει περάσει ολοκληρωτικά στον έλεγχο των Ταλιμπάν.

Δήλωσε ότι τη Ζαχρά και το κοριτσάκι θα φιλοξενήσει οικογενειακός φίλος που διαμένει νόμιμα στη χώρα ενώ ο Σύλλογος θα βρει στην ταλαιπωρημένη οικογένεια εργασία. Η ΜΚΟ «Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» δήλωσε πως θα τους παράσχει νομική υποστήριξη και διαμεσολάβηση σε υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ιατρικής περίθαλψης.

Το δικαστήριο με ομόφωνη απόφαση απέρριψε το αίτημα κρίνοντας ότι η απέλαση στο Αφγανιστάν είναι εφικτή και συνεπώς πρέπει να συνεχιστεί η κράτηση μέχρι να εκτελεστεί.

Η κ. Κούτρα εξέφρασε «έκπληξη και λύπη» για την απόφαση προαναγγέλλοντας προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έχει ήδη κρίνει ότι η κράτηση προς απέλαση αλλοδαπού σε αστυνομικό κρατητήριο και σε συνθήκες απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνιστά παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ (Υπόθεση Kaja κατά Ελλάδας).

«Δυστυχώς, λέει η δικηγόρος, η ιστορία της Ζαχρά είναι μια ακόμα ένδειξη της αδυναμίας των ελληνικών αρχών να επιλύσουν, σε πλαίσια νομιμότητας, το ζήτημα της ανέφικτης άμεσης απέλασης, αλλά και της παραβίασης των δικαιωμάτων αλλοδαπών».

Πηγή:http://www.tvxs.gr/v21386

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου