Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


Την απόφαση να λάβει μέρος στις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου η Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α), ανακοίνωσαν σήμερα το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τα μέλη της.

Σύμφωνα με τον Θανάση Διαβολάκη, συνδικαλιστή στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δείχνουν την πολιτική που θα ακολουθήσει η ΝΔ εάν λάβει νέα εντολή διακυβέρνησης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ο Καραμανλής έσπευσε να ζητήσει νωπή λαϊκή εντολή για να εφαρμόσει τα καινούργια σκληρά αντεργατικά μέτρα που είναι απαραίτητο για το κεφάλαιο να παρθούν για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν κρύβονται πλέον οι προθέσεις της ΝΔ, καθώς οι εξαγγελίες του οι οικονομικές στη ΔΕΘ αλλά και το ίδιο το διάγγελμα με το οποίο ουσιαστικά παραιτήθηκε και προκήρυξε εκλογές, βρίθουν από τις λέξεις δυσκολίες, δυσκολίες, δυσκολίες και αναγκαία αντιλαϊκά μέτρα».

Παράλληλα τόνισε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ κατέρρευσε, αντιμέτωπη και με τα προβλήματα της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης αλλά επίσης αντιμέτωπη και με τις αντιστάσεις των εργαζόμενων και της νεολαίας όλο αυτό το διάστημα που εφαρμόζει την αντεργατική της πολιτική, με αποκορύφωμα την μεγάλη νεολαιίστικη εξέγερση του Δεκέμβρη».

Για το ΠΑΣΟΚ είπε ότι «δεν μπορεί και δεν θέλει να εφαρμόσει φιλολαϊκή πολιτική. Εφάρμοσε την ίδια αντεργατική πολιτική που εφαρμόζει η ΝΔ, υπήρξε πρωτοπόρο στις ιδιωτικοποιήσεις, υπήρξε πρωτοπόρο στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων που είναι ένα από τα βασικά στοιχήματα στα οποία θα κριθεί εάν η κρίση θα μπορέσει να ξεπεραστεί προς όφελος του κεφαλαίου και εις βάρος των εργαζομένων, υπήρξε πρωτοπόρο στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση με το νόμο Ρέππα και τις πολιτικές του ακολούθησε η κυβέρνηση της ΝΔ».

Παράλληλα, ως αντιπολίτευση στις περισσότερες περιπτώσεις «έδωσε τη συναίνεσή του για τη συνέχιση αυτών των πολιτικών. Αυτές ακριβώς λοιπόν τις πολιτικές, όσο κι αν προσπαθούν να καλυφθούν με ωραία λόγια περί πράσινης ανάπτυξης, αναδιανομής του εισοδήματος κτλ, προτίθεται ν’ ακολουθήσει εάν αναλάβει την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ».

Όσον αφορά στο ΛΑΟΣ επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα ακροδεξιό κόμμα που οι εργαζόμενοι και η νεολαία πρέπει να του «κλείσουν το δρόμο». «Η πρόσφατη επιλογή να ηγηθεί του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΛΑΟΣ ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, δείχνει ότι το ΛΑΟΣ όχι μόνο δεν είναι δύναμη ανατροπής όπως ισχυρίζεται, όχι μόνο δεν αποτελεί γροθιά στο κατεστημένο, αλλά είναι κομμάτι αυτού του κατεστημένου, είναι κομμάτι του λεγόμενου βαθέως κράτους, καθώς βάζει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών. Αυτών που είναι υπεύθυνοι για πολλά δεινά για τον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε.

Για το ΚΚΕ, ο κ. Διαβολάκης υποστήριξε πως «δεν μπορεί να δώσει ελπίδα γιατί στάθηκε εχθρικό στην έκρηξη του περσινού Δεκεμβρίου, εχθρικό στις εξεγέρσεις της νεολαίας και επέλεξε τον δρόμο του απομονωτισμού και της ήττας στο εργατικό κίνημα», ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ πως «διέψευσε με τον πιο τραγικό τρόπο τις ελπίδες των αριστερών με τους συμβιβασμούς και τα ανοίγματα προς τη μεριά της κυβερνητικής διαχείρισης».

«Εμείς πιστεύουμε ότι η δύναμη των εργαζομένων βρίσκεται στην αντίσταση στις αντεργατικές πολιτικές. Βρίσκεται στα μαζικά κινήματα που θα μπορέσουν ν’ αντισταθούν, να ανατρέψουν αυτή την πολιτική, προβάλλοντας έναν άλλο δρόμο διεξόδου από την κρίση, όχι το δρόμο που προσπαθεί να φορτώσει όλα τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους. Η λύση δεν είναι κάποια αλλαγή στον διαχειριστή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Η λύση είναι στους μαζικούς, ενωτικούς, ανυποχώρητους αγώνες. Οι εργαζόμενοι σήμερα μπορούν και πρέπει να διεκδικήσουν ένα δικό τους πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση, ένα πρόγραμμα που θα απαγορεύει τις απολύσεις, που θα δίνει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, ένα πρόγραμμα στο οποίο η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, η υγεία, η κοινωνική ασφάλιση θα είναι για όλο το λαό. Ένα πρόγραμμα όπου οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις που κλείνουν μπορούν να κρατικοποιηθούν χωρίς αποζημίωση στους καπιταλιστές.

Αυτήν την προσπάθεια του κινήματος να αποτρέψει τα αντεργατικά μέτρα, πιστεύουμε ότι έχει πολύ μεγάλο ρόλο να παίξει μια ισχυρή αντικαπιταλιστική αριστερά. Μια τέτοια αντικαπιταλιστική αριστερά ονειρευόμαστε να φτιάξουμε συγκροτώντας την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Πιστεύουμε ότι η αριστερά μπορεί να παίξει το ρόλο της, ένα ρόλο χρήσιμο για τους εργαζόμενους και τη νεολαία όταν έχει για προοπτική της την ανατροπή του καπιταλισμού κι όχι απλώς την αλλαγή των συσχετισμών στα κοινοβουλευτικά έδρανα», διευκρίνισε.

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα είπε από την πλευρά του ότι «με την ενίσχυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα ενισχυθεί το εργατικό κίνημα για να μην φορτωθούν τις συνέπειες της κρίσης οι εργάτες, αλλά οι καπιταλιστές». Παράλληλα τόνισε ότι η κατάρρευση της ΝΔ είναι αποτέλεσμα ενός διπλού παράγοντα. «Από τη μια μεριά είναι η κρίση που οξύνεται και δεν δίνει περιθώρια σε καμία κυβέρνηση να έχει μια πολιτική αργής προσαρμογής, αυτό που ονομάζανε οι φιλελεύθεροι μεταρρυθμίσεις και προσπάθησαν να επιβάλλουν με τις ιδιωτικοποιήσεις, με την αναθεώρηση του άρθρου 16 κτλ.

Ο δεύτερος μεγάλος παράγοντας που έπαιξε ρόλο στην κατάρρευση της κυβέρνησης ήταν ένα κίνημα που έδωσε μεγάλες μάχες απέναντί της. Και σ’ αυτά τα κινήματα είχαν παίξει ρόλο οι δυνάμεις που συγκρότησαν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μιλάμε για τη μεγάλη απεργία των δασκάλων, για το εκπληκτικό κίνημα για το άρθρο 16 και τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια, για τον κόσμο που οργάνωσε τα μεγάλα αντιρατσιστικά και τ’ αντιπολεμικά συλλαλητήρια, τον κόσμο που στήριξε τις απεργίες του ασφαλιστικού».

Παράλληλα τόνισε ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παλεύει για τη συγκρότηση ενός ισχυρού εργατικού κινήματος που να «επιβάλλει νόμο κατά των απολύσεων» και να ν’ απαιτεί την κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση για τις επιχειρήσεις που κλείνουν, ώστε να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι.

Σχετικά με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «αυτό το διάστημα δεν είναι περίοδος για να υποστείλει τις σημαίες της η αριστερά. Μας θλίβουν οι εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ. Διότι πιστεύουμε ότι είναι ιστορική ευκαιρία για την αριστερά να παίξει ρόλο με το εργατικό κίνημα και με τη νεολαία, ν’ανατρέψει την επίθεση των καπιταλιστών και να προωθήσει μια πολιτική ανατροπής του ίδιου του συστήματος».

Ο Τάσος Κατιντσάρος, στέλεχος του Νέου Αριστερού Ρεύματος, υποστήριξε ότι «το πολιτικό σκηνικό μπορεί να αλλάξει μόνο με τη μαζικοποίηση του κοινωνικού κινήματος», προσθέτοντας ότι «ο μόνος παράγοντας που μπορεί να αποτρέψει αυτές τις εξελίξεις δεν είναι κανένας πολιτικός σχηματισμός, αλλά είναι η ίδια η κίνηση των εργαζομένων, η ίδια η κίνηση της νεολαίας, η ίδια η κίνηση του μαζικού κινήματος. Αυτό κατεβαίνουμε στις εκλογές να πούμε καθαρά στον κόσμο. Πρέπει να κινηθείς για να τροποποιηθούν οι συσχετισμοί. Πρέπει να κινηθείς για ν’ αλλάξει η κατάσταση. Και σ’ αυτόν τον αγώνα καλούμε όλες τις δυνάμεις που έχουν αναφορά στην αντίσταση, στην ανατροπή αυτής της κατάστασης».

Από τη μεριά του, ο Παναγιώτης Σωτήρης, στέλεχος της Αριστερής Ανασύνθεσης, τόνισε ότι «για μας δεν υπάρχουν αναγκαία μέτρα, υπάρχουν μόνο κοινωνικές ανάγκες, ανάγκες των εργαζομένων, της νεολαίας, των αγροτών και αυτές πρέπει να φέρουμε στο προσκήνιο. Γι αυτό και θέλουμε να πούμε πως, το ζήτημα δεν είναι να διαλέξουμε διαχειριστή της αντιλαϊκής πολιτικής. Το ζήτημα είναι να διαλέξουμε το δρόμο του αγώνα. Ο αγώνας, η συλλογικότητα, η αντίσταση, η απεργία, η κατάληψη, η διαδήλωση είναι τα πραγματικά όπλα σήμερα για τις λαϊκές δυνάμεις».

«Οι μεγάλες κινητοποιήσεις με αποκορύφωμα τον περσινό Δεκέμβρη, δεν είναι στιγμές του παρελθόντος. Είναι εικόνες από το μέλλον. Έχουμε μπει σ’ ένα μεγάλο κύκλο κοινωνικών εκρήξεων και θέλουμε να συμβάλουμε ως αντικαπιταλιστική αριστερά ώστε αυτές οι εκρήξεις να μη μένουν μεμονωμένα περιστατικά αλλά να μπορούν να γίνουν πραγματικές, δυναμικές ανατροπής των αντιλαϊκών πολιτικών και νίκης για τις συλλογικές δυνάμεις».

«Σ’ αυτό το πλαίσιο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δε συμμετέχει στις εκλογές απλώς ως μια κριτική φωνή απέναντι στην υπόλοιπη αριστερά. Δεν είμαστε μια αριστερή αντιπολίτευση, δεν θέλουμε καν να καταγράψουμε ότι υπάρχει κι άλλη μια αριστερά. Εμείς είμαστε εδώ για να πούμε ότι μπορεί να υπάρξει μια άλλη αριστερά. Γι αυτό κι είμαστε εδώ τώρα, θα είμαστε στις εκλογές, θα είμαστε και την επόμενη μέρα των εκλογών για να συνεχίσουμε να δίνουμε αυτές τις μάχες, με τους αγώνες, τα κινήματα, για να μπορέσουμε να δώσουμε προοπτική σε μια αριστερά που θα είναι αληθινά δύναμη νίκης και ανατροπής», είπε καταλήγοντας.

http://www.tvxs.gr/v20398

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου