Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ σέρνουν τα κολέγια... στα δικαστήρια


Αναδημοσίευση από tvxs.gr
"Οι εκπρόσωποι των ΑΕΙ και ΤΕΙ, μετά από εβδομάδες προειδοποιήσεων που αγνοήθηκαν επιδεικτικά, προσέφυγαν στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας με σκοπό να ακυρώσουν τις παράνομες – όπως τις χαρακτηρίζουν – άδειες ίδρυσης των κολεγίων. Ο Νίκος Σταυρακάκης, πρόεδρος της συνδικαλιστικής ηγεσίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) μιλά στο tvxs για ένα δικαστικό πόλεμο που μόλις άρχισε.

Αιτήσεις ακυρώσεως και μηνύσεις συνθέτουν το νέο πεδίο μάχης που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα σε δύο στρατόπεδα: από τη μία πλευρά βρίσκεται η συνδυασμένη δράση των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, ενώ από την άλλη βρίσκονται τα 41 κολέγια που έλαβαν πρόσφατα και με εσπευσμένες διαδικασίες τις άδειες ιδρύσεώς τους, παρά το γεγονός ότι το άρθρο 16 του Συντάγματος απαγορεύει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα. «Καταθέσαμε αιτήσεις ακυρώσεως κατά των 41 αδειών ίδρυσης που έχει χορηγήσει μέχρι σήμερα το Υπουργείο Παιδείας», εξηγεί στο tvxs ο κ.Σταυρακάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) των ΑΕΙ. Τις αιτήσεις ακυρώσεως υπογράφουν τα συνδικαλιστικά όργανα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, σε μια συνδυασμένη δράση ενάντια στην παράνομη – κατά την άποψή τους – λειτουργία των κολεγίων."

Ο τρόπος με τον οποίο το κεφάλαιο δεν διστάζει να παρακάμψει ακόμα και το ίδιο το αστικό σύνταγμα για να ιδρύσει ιδιωτικά πανεπιστήμια, αποδεικνύει την θέση στην οποία βρίσκεται. Θέση που εν μέσω κρίσης κάνει μονόδρομο για το κεφάλαιο την περαιτέρω επιχειρηματικοποίηση της εκπαίδευσης και την περαιτέρω υπαγωγή της γνώσης στο κεφάλαιο. Οι μηνύσεις των πρυτανικών αρχών, αν και αποτέλεσμα και αυτές της διαρκούς παλης του φοιτητικού κινήματος ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, μένουν κενό γράμμα όσο δεν αμφισβητείται και η ίδια η επιχειρηματικοποίηση των δημόσιων πανεπιστημίων. Μένoυν κενό γράμμα όσο δεν συγκροτείται ένα μέτωπο παιδείας εργασίας που μέσα από ανυποχώρητους αγώνες θα καταφέρει να επιβάλει στο τώρα όχι μόνο μία άλλη εκπαίδευση, απελευθερωτική και απαλλαγμένη από τα δεσμά του κεφαλαίου, αλλά συνολικά μία άλλη ζωή. Αυτό έχουν αποδείξει οι φοιτητικοί αγώνες των τελευταίων χρόνων που μέσα από ανυποχώρητους αγώνες, πολιτικό περιέχομενο αμφισβήτησης του συνόλου της αστικής πολιτικής και δρόμους ρήξης μέσα από ριζοσπαστικές μορφές πάλης, κατάφεραν να επιτύχουν σημαντικά πλήγματα στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση.

nkapatras.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου