Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Μετεφρασμένη Ανακοίνωση των καταληψιών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια



Be realistic, demand the impossible


Ακολουθεί η μετεφρασμένη[από το nkapatras.blogspot.com] ανακοίνωση των καταληψιών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, όπως βγήκε στο http://occupyca.wordpress.com/


Καταλαμβάνουμε το κτήριο του Πανεπιστημίου της California, Santa Cruz, διότι η σημερινή κατάσταση έχει γίνει αφόρητη. Σε όλη την πολιτεία οι άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους και τους κάνουν έξωση ενώ οι κοινωνικές υπηρεσίες έχουν περικοπεί. Οι ηγέτες της California, απο κρατικούς αξιωματούχους εως πρόεδροι πανεπιστημίων έχουν αποδείξει πώς θα αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση: τα πάντα και όλοι εξαρτώνται απο τον προυπολογισμό. Οι ίδιοι έχουν προφυλάξει τους εαυτούς τους απο τις συνέπειες της δικής τους κακής δημοσιονομικής διαχείρισης, ενώ όσοι μπορούν στο ελάχιστο να αντέξουν οικονομικά [ελεύθερη μετάφραση: οι οικονομικά ασθενεστεροι] έχουν αφεθεί να επωμιστούν το βάρος. Κάθε λύση που προσφέρουν μόνο επιταχύνει την αποσύνθεση της πολιτείας της California. Παραμένει ζητούμενο για τον λαό να καταλάβει τι είναι δικό του.

Η σημερινή επίθεση στη δημόσια εκπαίδευση –υπό το πρόσχημα της έκτακτης φορολογικής ανάγκης- είναι απλώς η κατάληξη μιας μακροπρόθεσμης τάσης. Η οπισθοδρομική φορολογική διάρθρωση της California έχει υπονομεύσει το ρυθμιστικό σχέδιο του 1960 για την δωρεάν παιδεία. Σε αυτό το κλίμα η ποιότητα της Κ-12 εκπαίδευσης [αντίστοιχη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα] και οι επιδόσεις των μαθητών έχουν μειωθεί σύμφωνα με κάθε μέτρηση. Λόγω των περικοπών στα κοινοτικά κολλέγια, πάνω απο 50.000 νέοι στην California έχουν αποκλειστεί απο τις πότρες της 3βάθμιας εκπαίδευσης. Το California State University θα μειώσει τις εγγραφές του σε 40.000 φοιτητές για το έτος 2010 – 2011. Είμαστε αλληλέγγυοι με τους μαθητές σε όλη την πολιτεία, διότι τα ίδια πράγματα που συμβαίνουν σε αυτούς συμβαίνουν και σε εμάς. Στο πανεπιστήμιο της California, η διοίκηση θα αυξήσει τα δίδακτρα με μια ανευ προηγουμένου αύξηση 10.300 δολλαρίων, 32% αύξηση σε ένα έτος. Μεταπτυχιακοί φοιτητές και καθηγητές που επιστρέφουν απο τις διακοπές του καλοκαιριού για να βρούν τις θέσεις εργασίας τους, έχουν κοπεί. Σχολές και προσωπικό είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν υποχρεωτική αποχή απο την εργασία. Ολόκληρες υπηρεσίες έχουν διαλυθεί. Μαθήματα σε φοιτητές και πτυχιούχους είναι πιο δύσκολο να μπούν καθώς οι φοιτητές πληρώνουν περισσότερα. Το πανεπιστήμιο τρέχει [ελεύθερη μετάφραση: λειτουργεί] σαν μια εταιρεία.

Ας είμαστε ειλικρινεις: η υπόσχεση μιας οικονομικά ασφαλούς ζωής στο τέλος της πανεπιστημιακής

εκπαίδευσης, γίνεται γρήγορα μια ψευδαίσθηση. Οι θέσεις εργασίας στις οποίες κατευθυνόμαστε να εργαστούμε δεν θα είναι καλύτερες απο τιε θέσεις εργασίας που έχουμε ήδη για να πληρώσουμε την πορεία μας μέσα στο σχολείο [ελεύθερη μετάφραση: για να πληρώσουμε τις σπουδές μας]. Κοντά στα ¾ των φοιτητών δουλεύουν σε εργασίες πλήρους απασχόλησης. Ακόμα και με αυτές τις θέσεις εργασίας ο όγκος των φοιτητικών δανείων αυξήθηκε κατά 800% απο το 1977 έως το 2003. υπάρχει άμμεση σύνδεση μεταξύ αυτών και της επιδείνωσης των συνθηκών εκείνων που επηρεάζουν τους εργαζόμενους και τις οικογένειές του σε όλη την California. 2.000.000 άνθωποι είναι άνεργοι σε όλοι τη πολιτεία. 1.500.000 είναι υποαπασχολούμενοι ανάμεσα σε ένα εργατικό δυναμικό των 20.000.000. καθώς οι πρώην ασφαλείς, μεσαίας τάξης εργαζόμενοι χάνουν τα σπίτια τους απο εξώσεις, καταθλιπτικές παραγκουπόλεις φυτρώνουν σε ολόκληρη την πολιτεία. Η κρίση είναι σοβαρή και διαδεδομένη, όμως οι προτεινόμενες λύσεις – ο κυβερνήτης και η πολιτεία οργανώνουν πώληση [πωλήσεις] για να κλείσει το χάσμα του προυπολογισμού- είναι εντελώς παράλογες.


Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το γεγονός οτι ο χρόνος για άσκοπες διαπραγματεύσεις έχει τελειώσει. Οι εκκλήσεις προς τη διοίκηση του UC Sacramento είναι μάταιες. Αντ’ αυτού κάνουμε έκκληση σε όλους τους ανθρώπους με τους οποίους αγωνιζόμαστε μαζί και όχι σε αυτούς που αγωνίζονται εναντίον μας. Μια μόνο ημέρα στο πανεπιστήμιο δεν είναι αρκετή, διότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιστρέψουμε στη δουλειά ως συνήθως. Επιδιώκουμε να σχηματίσουμε μια ενιαία κίνηση με το λαό της California. Ξανά και ξανά, οι λειτουργικές απαιτήσεις στράφηκαν εναντίον μας απο τους ηγέτες μας και χρησιμοποιούνται για να διαιρέσουν τους κοινωνικούς λειτουργούς εναντίον των εκπαιδευτικών, τους νοσοκόμους απο τους φοιτητές, τους βιβλιοθηκονόμους απο τους φύλακες των πάρκων, σε έναν ανταγωνισμό για τους πόρους, που μας λένε είναι όλο και πιο σπάνιοι. Αυτή η κρίση είναι γενική και η εξέγερση πρέπει να γενικευτεί. Η κλιμάκωση είναι απολύτως απαραίτητη. Δεν έχουμε άλλη επιλογή.


Η κατάληψη είναι μια τακτική για την κλιμάκωση των αγώνων, μια τακτική που χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα στο εργοστάσιο Windows and Doors του Chicago και στο New School της Νέας Υόρκης. Μπορεί να συμβεί σε όλη την California επίσης. Σαν προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί φοιτητές, μέλη ΔΕΠ και προσωπικό, καλούμε όλους στο πανεπιστήμιο της California να υποστηρίξουν αυτή την κατάληψη συνεχίζοντας τις δράσεις και τις απεργίες αύριο, την επόμενη μέρα και επ’ αόριστον. Καλούμε τον λαό της California να κάνει καταλήψεις και να κλιμακώσει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου