Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

«Η μόλυνση της ΛΑΡΚΟ στην Εύβοια αποσιωπάται»

Τα αυξανόμενα εργατικά ατυχήματα (που είδαμε να συμβαίνουν και στη ΛΑΡΚΟ) σε συνδυασμό με την παρακάτω περιβαντολογικό θέμα,κάνουν ακόμα πιο επίκαιρη την αναγκαιότητα ενός ευρύτερου πλαισίου διεκδικήσεων που θα υπερβαίνει (χωρίς να αφήνει) τα στενά μισθολογικά ή αμυντικα αιτήματα.

Ένα πλαίσιο πάλης που θα έχει λόγο συνόλικα για την ζωή των εργαζομένων. Μία αντικαπιταλιστική χάρτα αναγκών και δικαιωμάτων και ένα άλλο εργατικό κίνημα που δεν θα περιορίζεται σε αγώνες διαχείρισης αλλά θα διεκδικεί συνολικά όλο τον κλεμμένο πλούτο και χρόνο. Θα διεκδικεί λόγο επάνω στο τι και πως παράγεται...

Ακολουθεί αναδημοσίευση από tvxs.
"Σοβαρή απειλή για το περιβάλλον συνιστούν τα ορυχεία της ΛΑΡΚΟ στην Κεντρική Εύβοια, καταγγέλλουν εκπρόσωποι συνδικάτων και επιστήμονες "
"Στα ορυχεία της ΛΑΡΚΟ στην Εύβοια υπάρχουν πολλαπλοί ανοιχτοί κρατήρες...Σε αυτές τις εγκαταστάσεις σωρεύονται τεράστιες ποσότητες γαιωδών υλικών τα οποία αναφέρονται ως υλικά αποκάλυψης μεταλλεύματος, δηλαδή πρόκειται για ειδικά στερεά απόβλητα, που κανονικά έπρεπε να αποτίθενται με αδειοδοτημένο ασφαλή τρόπο.

Τα υλικά αυτά, όμως, απορρίπτονται αυθαίρετα, ασχεδίαστα και άναρχα.Στους κρατήρες με τα μικτά θειούχα μεταλλεύματα (σιδηροπυρίτης, σκληρά πετρώματα) εισρέουν τα ύδατα και δημιουργείται το φαινόμενο της «όξινης απορροής». Το «κοκτέιλ» νερού και βαρέων θειούχων μετάλλων με τη βοήθεια του ατμοσφαιρικού οξυγόνου προκαλεί διάβρωση, που κατεισδύει αργά στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται στη διεθνή βιβλιογραφία τοξική ρύπανση.

Στα νερά της Μεσσαπίας, ανιχνεύονται χρώμιο, νικέλιο και ψευδάργυρος ενώ αν συστηματικοποιηθούν οι δειγματοληψίες υπόγειων υδάτων, θα ανιχνευθούν μετρήσιμες ποσότητες μόλυβδου και υδράργυρου"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου