Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Η τρομοκρατία των υπερόπλων της ΕΛ.ΑΣ



αναδημοσίευση από zougla.gr:

Η δίκη των αστυνομικών που κατηγορούνται για τον φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου, η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο, καθώς και η πρώτη επέτειος των γεγονότων του περασμένου Δεκεμβρίου, έχουν ανεβάσει στο κόκκινο την αγωνία στην Κατεχάκη, όπου έχει σημάνει συναγερμός για τους προμηθευτές κατασταλτικού υλικού στην ΕΛ.ΑΣ.

Το επιτελείο του πρώην Υπουργείου Δημόσιας τάξης επιχειρεί την αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού των δυνάμεων καταστολής δίνοντας έμφαση στις νέες τεχνολογίες. Ο εξοπλισμός που προμηθεύονται είναι δύο κατηγοριών. Κατ αρχήν εξοπλίζουν την δίκη του μονάδα ηλεκτρονικής παρακολούθησης, προκειμένου η Κατεχάκη να μην εξαρτάται από τις υπηρεσίες της ΕΥΠ. Έναν δεύτερο τομέα «αναβάθμισης» αποτελεί η εγκατάσταση ηλεκτρονικού ματιού παρακολούθησης και σε δευτερεύοντες δρόμους της πρωτεύουσας (αν και από τις εκατοντάδες κάμερες που έχουν εγκατασταθεί μόνον οι 130 λειτουργούν αποτελεσματικά, όπως παραδέχονται οι ίδιες οι υπηρεσίες του Υπουργείου).

Προμήθεια ειδικού κατασταλτικού οπλοστασίου

Το πρόγραμμα προμηθειών του Υπουργείου Εσωτερικών για την Ελληνική Αστυνομία μέχρι το 2015 προβλέπει αγορές εξοπλισμού ύψους 300 εκ. ευρώ.

Ήδη η πρώτη φάση ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες, με την παραλαβή έως το τέλος του χρόνου των δύο θωρακισμένων οχημάτων με κανονάκι ρίψης νερού υψηλής πίεσης και του συνόλου των νέων περιπολικών.

Οι σύγχρονες αύρες αναμένεται σύντομα να φτάσουν τις 8 και θα διατεθούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Ηράκλειο.

Φέτος έχουν καταβληθεί από τα δημόσια ταμεία και τα ευρωπαϊκά προγράμματα για τη φύλαξη των συνόρων συνολικά περίπου 50 εκ. ευρώ για εξοπλισμούς, ποσό δεκαπλάσιο από το 2008.

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έγιναν περισσότερες από 30 δοκιμές και παρουσιάσεις νέων όπλων στις εγκαταστάσεις της ΕΛΑΣ. Όσα ικανοποιήσουν τις προδιαγραφές θα ενταχθούν άμεσα, σύμφωνα με τη βούληση του κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη, στον υπηρεσιακό σχεδιασμό για την καταστολή βίαιων διαδηλώσεων, αλλά και βίαιων επιθέσεων.


Επιλογή των όπλων

Όπως ανέφεραν στη zougla.gr αξιωματικοί που παρακολούθησαν τις επιδείξεις των νέων όπλων από Αμερικανικές, Ισραηλινές, Γερμανικές και Γαλλικές εταιρείες, υπήρχε στα κριτήρια αξιολόγησης και επιλογής ένας βασικός διαχωρισμός: Τα πλέον ήπια προορίζονται για την αντιμετώπιση μαζικών διαδηλώσεων με σκοπό την διάλυση του πλήθους χωρίς τραυματισμούς, και τα «πιο άγρια» ως εξοπλισμός στη διάθεση στατικών δυνάμεων φύλαξης και σε σκοπιές.

Στα ηπιότερα όπλα αποτροπής περιλαμβάνονται οι αύρες με το κανονάκι νερού, ώστε οι αστυνομικοί να μπορούν να διαλύουν φλεγόμενα οδοφράγματα, αλλά και να τα στρέφουν κατά του πλήθους όταν διμοιρίες των ΜΑΤ δέχονται καταιγισμό από βόμβες μολότοφ. Ακόμη, εναντίον διαδηλωτών θα χρησιμοποιηθούν και όπλα με «σφαίρες πιπεριού». Πρόκειται για βολίδες με μια χημική συνθετική ουσία παρόμοια με μια χημική ένωση που υπάρχει στις καυτερές πιπεριές. Η βολίδα σκάει ανάμεσα στους διαδηλωτές απελευθερώνοντας το αέριο, το οποίο προκαλεί ανάλογα συμπτώματα με τα γνωστά δακρυγόνα-ασφυξιογόνα CS και CN που χρησιμοποιεί η ΕΛΑΣ, με την διαφορά ότι αυτό το νέο αέριο είναι πολύ πιο έντονο.

Οι στατικές δυνάμεις (π.χ. η διμοιρία των ΜΑΤ στη Χ. Τρικούπη) θα ενισχυθούν με χειροβομβίδες καουτσούκ. Αυτές, μόλις εκραγούν, εκτοξεύουν με μεγάλη ταχύτητα 16 σφαιρίδια από καουτσούκ, τα οποία προκαλούν αφόρητο πόνο σε όποιον πετύχουν. Αντίστοιχα, προβλέπεται (κατά περίπτωση) ο καθορισμός ενός άνδρα των ΜΑΤ ανά διμοιρία με καραμπίνα με σφαίρες καουτσούκ, ώστε να μπορούν να ακινητοποιούν άτομο, το οποίο έχει επιτεθεί κατά αστυνομικών και στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή.

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης του εξοπλισμού, υλοποιείται η παραγγελία πυρίμαχων στολών για τα ΜΑΤ και την ομάδα Δ, ενώ οι επικεφαλής της Αστυνομίας έχουν προτείνει την αύξηση των διμοιριών. Το αίτημα, όπως και το προηγούμενο για αύξηση και επέκταση των περιπολιών της ομάδας Δ, το οποίο ήδη ικανοποιήθηκε, αναμένεται να γίνει άμεσα αποδεκτό, καθώς η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών θεωρεί πως η δίκη των αστυνομικών για την υπόθεση του Αλέξη Γρηγορόπουλου τον Οκτώβριο και η συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του αποτελούν από μόνες τους επαρκείς αφορμές για ενδεχόμενα εκτεταμένα επεισόδια.

Έχει αξία να επισημανθεί πως αριθμός τέτοιων όπλων (με σφαίρες καουτσούκ) διατέθηκαν σε περιορισμένο αριθμό σε αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη και χρησιμοποιήθηκαν ανεπισήμως εναντίον καταληψιών του Αριστοτελείου το 2007, ώστε να αξιολογηθεί σε πραγματικές συνθήκες η αποτελεσματικότητά τους. Βέβαια, δεν προηγήθηκε εκπαίδευση των αστυνομικών και πρέπει να τονιστεί πως σε πολλές χώρες του κόσμου αρκετοί διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί σοβαρά από λάθος χρήση τέτοιων όπλων.

Η ΕΛΑΣ έχει ήδη προμηθευθεί όπλα ηλεκτρικής εκκένωσης, τα γνωστά taser, τα οποία χρησιμοποιούνται από πολλές αστυνομίες. Προκαλούν μια ισχυρή ηλεκτρική εκκένωση στο θύμα, με αποτέλεσμα την ακινητοποίησή του με φρικτούς πόνους.
Και υπερόπλο

Κλιμάκιο της ΕΛΑΣ παρευρέθηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ στην επίδειξη ενός υπερόπλου νέας γενιάς, το οποίο χρησιμοποιεί ήδη ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ. Πρόκειται για το κανόνι μικροκυμάτων, ένα όπλο που εκπέμπει από ένα μεγάλο δορυφορικού τύπου πιάτο μια συγκεκριμένη συχνότητα, η οποία κατευθύνεται ως δέσμη εναντίον των διαδηλωτών.

Δημιουργεί ένα αόρατο τείχος και οποίος βρεθεί στην ακτίνα δράσης του καταλαμβάνεται από φρικτό αίσθημα καψίματος και πόνου σε ολόκληρο το σώμα, ενώ ακολουθούν άμεσα σπασμοί, εμετοί, απώλεια ισορροπίας και πλήρης αδυναμία προσανατολισμού και συγκέντρωσης.

Το video που παρουσιάζει σήμερα η zougla.gr είναι ενδεικτικό.
Κλιμάκιο της ΕΛΑΣ παρευρέθηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ στην επίδειξη ενός υπερόπλου νέας γενιάς, το οποίο χρησιμοποιεί ήδη ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ. Πρόκειται για το κανόνι μικροκυμάτων, ένα όπλο που εκπέμπει από ένα μεγάλο δορυφορικού τύπου πιάτο μια συγκεκριμένη συχνότητα, η οποία κατευθύνεται ως δέσμη εναντίον των διαδηλωτών.

Δημιουργεί ένα αόρατο τείχος και οποίος βρεθεί στην ακτίνα δράσης του καταλαμβάνεται από φρικτό αίσθημα καψίματος και πόνου σε ολόκληρο το σώμα, ενώ ακολουθούν άμεσα σπασμοί, εμετοί, απώλεια ισορροπίας και πλήρης αδυναμία προσανατολισμού και συγκέντρωσης.

Το video από youtub.com είναι ενδεικτικό.

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=59841&cid=4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου