Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Ο ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΞΑΝΑΧΤΥΠΑ


Στις 25 Σεπτεμβρίου γίνεται μια δίκη αρκετά «ευαίσθητη» και ασυνήθιστη για τα δεδομένα της πόλης, όχι όμως και της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια. Τρεις μαθητές σχολείου των Ιωαννίνων οι οποίοι συμμετείχαν στην κατάληψη, στις κινητοποιήσεις πριν ακριβώς 2 χρόνια και σήμερα κάποιοι από αυτούς είναι πρωτοετείς φοιτητές σε πανεπιστημιακές σχολές, πηγαίνουν κατηγορούμενοι μετά από μήνυση καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που κινείται πολιτικά στο χώρο της Ν.Δ.

Οι τρεις μαθητές, οι οποίοι εγκαλούνται με τη νομοθεσία περί ανηλίκων, κατηγορούνται ακριβώς και μόνο για την κατάληψη, την κινητοποίησή τους δηλαδή, την οποία αποφάσισε η συνέλευση του σχολείου τους (4ο λύκειο), χωρίς να υπάρχει κάποια κατηγορία για φθορές ή κάτι ανάλογο.
Το σκεπτικό της κατηγορίας ξεπερνάει πολύ τα όρια της ποινικοποίησης των μαθητικών κινητοποιήσεων, ακόμη και αυτών που αποφασίζονται συλλογικά από τους μαθητές.

Κατηγορούνται ότι «ενεργώντας από κοινού και κατόπιν κοινής συναπόφασης με άγνωστο αριθμό συμμαθητών τους» έκαναν την κατάληψη του σχολείου στις 17 Οκτωβρίου του 2007.
Η κατάληψη κράτησε μέχρι τις 5 Νοεμβρίου, σε μια περίοδο όπου το μαθητικό κίνημα βρισκόταν σε εγρήγορση και το κύμα των καταλήψεων είχε εξαπλωθεί στα σχολεία όλης της χώρας. Τότε, η Ασφάλεια τηλεφωνούσε στα σπίτια των μαθητών, και ζητούσε από τα παιδιά «να περάσουν από την Ασφάλεια για υπόθεσή τους», χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις στους γονείς τους.

Σήμερα, οι τρεις για τους οποίους «προέκυψαν κατηγορίες» με τη στήριξη, όπως κατήγγειλαν τότε ΕΛΜΕ και σύλλογοι γονέων, της τοπικής ηγεσίας της περιφερειακής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που έκαναν λόγο για εισαγγελικές επεμβάσεις στα κατειλημμένα σχολεία, οδηγούνται στο εδώλιο.


Οι τρεις νεαροί κατηγορούνται ότι έκλεισαν με λουκέτο την πόρτα του σχολείου και εμπόδισαν την είσοδο στον διευθυντή που τους ζήτησε να αποχωρήσουν και ότι παρακώλυσαν τη λειτουργία του για το διάστημα της κατάληψης. Στα πρόσωπα των μαθητών δηλαδή δικάζεται η απόφαση της συνέλευσης για κινητοποίηση και ποινικοποιείται η ίδια η ενδοσχολική λειτουργία. Η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων αναμένεται να συζητήσει το θέμα στην προσεχή της συνεδρίαση.


Πηγή: http://prezatv.blogspot.com/2009/09/2_10.html

Ζούμε σε μια εποχή όπου οι αγώνες και οι κινητοποιήσεις καταστέλλονται και ποινικοπιούνται από την υπάρχουσα "δημοκρατία".Επιχειρείται η φίμωση των όποιων αντιστάσεων και προωθείται μέσα από την καταστολή η εμπέδωση της κοινωνικής νηνεμίας και του "κάτσε στο σπίτι σου".Και επειδή η δημοκρατία στο καπιταλισμό δεν χαρίζεται αλλα κατακτιέται ειναι επιτακτική η πάλη και ο αγώνας για την κατοχύρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελεθευριών της νεολαίας και των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου