Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Πανδημία… εργατικών δυστυχημάτων

Πανδημία… εργατικών δυστυχημάτων τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες στην Ανατολική Κρήτη με υπαιτιότητα για άλλη μια φορά τα αιρούμενα δίκτυα της ΔΕΗ αλλά και την παντελή έλλειψη των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας. Τελευταίο θύμα χθες το μεσημέρι, στη Νεάπολη Λασιθίου ένας Λιθουανός οικονομικός μετανάστης, 45 ετών περίπου ο οποίος εργαζόταν σε εργοτάξιο της κατασκευαστικής εταιρίας «Άκτωρας», η οποία έχει αναλάβει την υλοποίηση δημόσιου έργου στην περιοχή.

Ο άτυχος μετανάστης δυστυχώς βρήκε τραγικό θάνατο, όταν κεραυνοβολήθηκε από ρεύμα υπερυψηλής τάσης 20.000 volt που τον άφησαν στον… τόπο. Ο εργάτης την ώρα που βρισκόταν σε χαντάκι με μεγάλο βάθος τοποθετώντας μεταλλικούς αγωγούς ύδρευσης, όταν θέλησε να ανέβει στην επιφάνεια πιάνοντας τα συρματόσχοινα του γερανού, η κορυφή του πλησίασε σε απόσταση ένα με δύο μέτρα στα καλώδια υψηλής τάσης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το φαινόμενο της «υπερπήδησης» ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω της καλής αγωγιμότητας των μετάλλων του ανυψωτικού μηχανήματος.

Το ρεύμα των 20.000 volt διαπέρασε το γερανό, και κεραυνοβόλησε τον 40χρονο ο οποίος εκείνη τη στιγμή κρατούσε τα συρματόσχοινα επιχειρώντας να ανέλθει από το χαντάκι. Μάλιστα σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες από θαύμα δεν σκοτώθηκε και ο νεαρός χειριστής-οδηγός του γερανού από το Ηράκλειο, αφού το κουβούκλιο όπου καθόταν ήταν καλυμμένο από πλαστικό, που λειτουργεί ως κακός αγωγός του ηλεκτρικού ρεύματος.

Πηγή: http://troktiko.blogspot.com/2009/09/45-20000.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου