Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΧΡΥΣΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ...

Το ορατό ενδεχόμενο να μετατραπεί το λιμάνι της Ηγουμενίτσας σε κύρια πύλη εξόδου των λαθρομεταναστών προς την Ιταλία, παίρνοντας τη θέση που κατείχε μέχρι πρόσφατα το λιμάνι της Πάτρας, αντιμετωπίζουν οι διωκτικές αρχές στην Ηπειρο.

Σκηνές έντασης σαν αυτές της Πάτρας με τους εξαθλιωμένους οικονομικούς μετανάστες να προσπαθούν να σπάσουν τους κλοιούς φύλαξης των λιμενικών εγκαταστάσεων και να μπουν στα πλοία της γραμμής για την Ιταλία ζει συχνά - πυκνά το λιμάνι της Θεσπρωτίας, γεγονός που έχει οδηγήσει τις λιμενικές και τις αστυνομικές αρχές του νομού στον πλήρη συντονισμό των ενεργειών τους για τη φύλαξη των ζωνών εντός και εκτός των εγκαταστάσεών του. Η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας προχώρησε πρόσφατα στη συγκρότηση ειδικής ομάδας 20 - 30 αστυνομικών με βασικό αντικείμενο δράσης της τη λαθρομετανάστευση. Είναι μάλιστα η μοναδική αστυνομική υπηρεσία στην Ελλάδα που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της παράνομης εισόδου μεταναστών από την Αλβανία μέσω των ελληνοαλβανικών συνόρων και ταυτόχρονα της παράνομης εξόδου μεταναστών προς την Ιταλία από ασιατικές χώρες (Ιρακινών, Κούρδων, Αφγανών, Πακιστανών κ. ά.).

Οι λιμενικές και αστυνομικές αρχές βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή, καθώς έχουν ενδείξεις ότι τα κυκλώματα διακίνησης λαθρομεταναστών έχουν μετατοπίσει βορειότερα τις προωθήσεις τους βάζοντας το λιμάνι της Ηγουμενίτσας στον στόχο τους.

«Δύο είναι οι βασικότεροι λόγοι γι’ αυτό» ανέφερε αξιωματικός του Λιμενικού. «Ο πρώτος σχετίζεται με τη μεγάλη σκούπα της Πάτρας και τα αποτρεπτικά μέτρα που ελήφθησαν εκεί με αποτέλεσμα λαθρομετανάστες και κυκλώματα να στραφούν προς την Ηγουμενίτσα. Ο δεύτερος σχετίζεται με την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού που επιτρέπει πλέον στα κυκλώματα να κερδίζουν χρόνο, καθώς μίκρυνε η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη και τον Εβρο μέσω του οποίου εισέρχεται στη χώρα μας το 52% των λαθρομεταναστών».

Ηδη τα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας καταγράφουν αύξηση των συλληφθέντων λαθρομεταναστών που επιχειρούν να μπουν σε κάποιο από τα δώδεκα δρομολόγια των επιβατηγών πλοίων που κατευθύνονται καθημερινά στα ιταλικά λιμάνια. Το 2008 είχαν συλληφθεί συνολικά 823 λαθρομετανάστες, αριθμός που ξεπεράστηκε στο 8μηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου του 2009.

Δύο από τους λαθρομετανάστες μέσα στο 2009 έχουν χάσει τη ζωή τους στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας προσπαθώντας να τρυπώσουν κρυφά σε κάποιο φορτηγό που θα τους μετέφερε στην Ιταλία.

Για τη μία περίπτωση, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αναμένει πόρισμα συμπληρωματικής ΕΔΕ σχετικά με τις συνθήκες θανάτου 29χρονου Κούρδου που σύμφωνα με τις καταγγελίες συμπατριωτών του είχε ξυλοκοπηθεί από λιμενικούς, ενώ στην άλλη, λαθρομετανάστης έχασε τη ζωή του πηδώντας από φορτηγό στο οποίο είχε μπει κρυφά, όταν διαπίστωσε ότι αυτό δεν κατευθυνόταν σε πλοίο αλλά είχε πάρει τον δρόμο προς τα Γιάννενα. Οι οδηγοί των φορτηγών είναι οι δεύτεροι μετά τα κυκλώματα των διακινητών που εκμεταλλεύονται τους αλλοδαπούς εισπράττοντας 500 ευρώ από τον καθένα για τη λαθρεπιβίβαση.

Σύμφωνα με τον νομάρχη Θεσπρωτίας κ. Β. Γιόγιακα, «τους τελευταίους μήνες παρατηρείται βελτίωση της κατάστασης στον χώρο του νέου λιμένα και σε Λαδοχώρι και Γραικοχώρι που αντιμετώπιζαν το μεγαλύτερο πρόβλημα». Εκεί συγκεντρώνονται οι λαθρομετανάστες περιμένοντας την ευκαιρία για το πέρασμα στην Ιταλία.

http://prezatv.blogspot.com/2009/09/blog-post_950.html


Το ζήτημα των μεταναστών και γενικότερα της υπεράσπισης και διεύρυνσης των λαϊκών ελευθεριών είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής πολιτικής και ζήτημα συνολικά του εργατικού κινήματος.Δεν τίθεται μόνο θέμα ίσων δικαιωμάτων και ελευθεριών των μεταναστών με τους εργαζόμενους και τη νεολαία σήμερα, αλλά ακριβώς επειδή και αυτά είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες μας, θέλουμε από κοινού να παλέψουμε γι' αυτά που πραγματικά έχουμε ανάγκη.

Έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου