Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Επέτειος γέννησης του πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία

Επέτειος γέννησης του πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία

11 Σεπτέμβρη 2001: Σαν χάρτινοι πύργοι κατέρρευσαν τα σύμβολα του ανεπτυγμένου καπιταλισμού. Οι δίδυμοι πύργοι, έδρα του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, σύμβολο του ανεπτυγμένου καπιταλισμού, καταρρέουν λίγες ώρες μετά την πρόσκρουση πάνω τους, δύο αεροπλάνων που έχουν στον λέγχό τους, κατά τα λεγόμενα των διεθνών μέσων ενημέρωσης, μέλη της Αλ Κάιντα. Άλλο ένα θα πέσει στο αμερικάνικο πεντάγωνο.

Στα ερείπια των δίδυμων πύργων και πάνω από τα χιλιάδες πτώματα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ χτίζει το νέο δόγμα στράτευσης – υποταγής των λαών, τον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία. Το δόγμα υιοθετούν εξαρχής οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συστρατεύονται στο πλευρό των ΗΠΑ στις νέες πολεμικές - ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, σε Αφγανιστάν αρχικά και σε Ιράκ στη συνέχεια.

Δεν χωρά πλέον αμφιβολία, πως ο πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία αποτέλεσε όχημα για την υπέρβαση (έστω και πρόσκαιρα) κρισιακών χαρακτηριστικών του καπιταλισμού μέσω της διενέργειας πολέμων, μέσω της ενεργοποίησης της εφεδρείας υπέρβασης κρίσεων, της πολεμικής βιομηχανίας, της καταστροφής παραγωγικών δυνάμεων κτλ.

Δεν χωρά όμως αμφιβολία πλέον και το γεγονός ότι ο πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία δεν περιορίστηκε μόνο στον εξωτερικό εχθρό, την «απολίτιστη ανατολή των φονταμενταλιστών» που θα εκδημοκράτιζε η «πολιτισμένη δύση». Το δόγμα ενσωματώθηκε πλήρως στο εσωτερικό των χωρών σε μια προσπάθεια περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ποινικοποίησης των αγώνων και της αριστεράς, βαθέματος σε τελευταία ανάλυση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Στην Ελλάδα η προσπάθεια αυτή εκφράστηκε κατά βάση με όχημα την επιχείρηση εξάρθρωσης της οργάνωσης 17 Νοέμβρη.

Η 11η Σεπτέμβρη, θα μείνει στην ιστορία ως «η μία ημέρα που συγκλόνισε τον κόσμο». Οι μύθοι όμως που δημιουργήθηκαν με αφορμή την πτώση των δίδυμων πύργων, έχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό απονομιμοποιηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων και της νεολαίας, γεγονός που συνηγορεί στην αδυναμία πλέον ενεργητικής στράτευσης πλατιών τμημάτων της κοινωνίας στα οράματα – δόγματα – μύθους του κεφαλαίου.

11η Σεπτέμβρη 2009


http://nkapatras.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου