Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Ρoμά Αλικαρνασσού: «Δίνουν το χώρο που ήταν για μας, στα πρόβατα»

Χωρίς λύση παραμένει το ζήτημα των περίπου 1.000 αθίγγανων από τον καταυλισμό των Δύο Αορακίων, στη Ν. Αλικαρνασσό Ηρακλείου. Οι αρχές σκοπεύουν να καταγράψουν τα παραπήγματα προς κατεδάφιση, όμως οι αθίγγανοι προειδοποιούν ότι δεν σκοπεύουν να φύγουν αν δεν δημιουργηθεί οργανωμένος καταυλισμός. Το tvxs.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του καταυλισμού, κ. Θ. Κατσαρή.

Ορισμένοι αθίγγανοι έχουν πάρει δάνεια από την πολιτεία με ευνοϊκούς όρους, τα οποία χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο δεν έχουν πάρει όλοι. Όλοι τους όμως δεν έκρυψαν ούτε χθες τη δυσφορία τους, επαναλαμβάνοντας ότι για να φύγουν από κει πρέπει να πάνε κάπου αλλού οργανωμένα, πράγμα που για την ώρα δεν φαίνεται εφικτό. Πολλοί επιμένουν σε παλαιότερη απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης για μετεγκατάσταση του καταυλισμού νοτιοδυτικά, δίπλα από το Κλειστό Γυμναστήριο στα Δύο Αοράκια.

Ο Δήμος Αλικαρνασσού επιχείρησε δύο φορές, το 1999 και το 2000, να διώξει δικαστικά τους Τσιγγάνους χαρακτηρίζοντάς τους ως καταπατητές. Το Ειρηνοδικείο όμως έκρινε καταχρηστική την αποβολή και αναγνώρισε ότι ο καταυλισμός είναι νόμιμος.

Το 1999 η περιφέρεια Κρήτης εξασφάλισε χρηματοδότηση και χώρο 32 στρεμμάτων δίπλα στον καταυλισμό για την μετεγκατάσταση των τσιγγάνων και ο Δήμος Ν. Αλικαρνασσού συναίνεσε. Το 2003 και ενώ το έργο που εκτελεί ο ΟΑΝΑΚ βασισμένος σε μια πρωτοποριακή μελέτη είναι σχεδόν έτοιμο και έχουν εκταμιευτεί 180 εκ. δρχ., ο Δήμος καταλαμβάνει τμήμα του εργοταξίου, το περιφράσσει ως περιουσία του και η μετεγκατάσταση ματαιώνεται.

Το 2004 η κυβέρνηση, ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων αποφασίζει να χορηγήσει στεγαστικά δάνεια στους τσιγγάνους του καταυλισμού τα οποία αποδεικνύονται ανεπαρκή για αγορά οικοπέδου και χτίσιμο σπιτιού.

Το tvxs.gr επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του καταυλισμού κο Θανάση Κατσαρή ο οποίος επιβεβαίωσε όλες τις παραπάνω πληροφορίες. «Φυσικά δεν μπορεί να γίνει καταγραφή αυθαιρέτων από τη στιγμή που δεν πήραμε μόνοι μας την απόφαση να έρθουμε, εδώ αλλά η ίδια η Νομαρχία Ηρακλείου μας εγκατέστησε εδώ», δήλωσε.

Για το θέμα των στεγαστικών δανείων ήταν κατηγορηματικός: «Τα δάνεια για την πλειοψηφία των κατοίκων του καταυλισμού είναι μικρά και δεν επαρκούν. Μόλις 25 οικογένειες κατάφεραν να στηριχτούν και να αξιοποιήσουν αυτά τα δάνεια. Το παράλογο της υπόθεσης εντοπίζεται στο γεγονός πως πολλοί από εμάς δεν τα θέλαμε γιατί δημιουργούνται και επιπλέον προβλήματα. Στα δάνεια εγγυητής έχει μπει το Δημόσιο. Όσοι λοιπόν από εμάς που οι περισσότεροι έχουμε ετήσιο εισόδημα γύρω στις τρεις χιλιάδες ευρώ, δεν μπορούμε να το πληρώνουμε τις δόσεις, δεν οφείλουμε στην τράπεζα που εξέδωσε το δάνειο αλλά στο δημόσιο. Υπάρχει δηλαδή περίπτωση να κατηγορηθούμε για χρέη προς το δημόσιο, κατηγορία πάρα πολύ σοβαρή».

«Ο χώρος που είχε βρεθεί για τη μετεγκατάστασή μας στη βιομηχανική περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού σήμερα δε συστεγάζει οικογένειες αλλά πρόβατα. Φαίνεται πως τα πρόβατα βρίσκονταν σε μεγαλύτερη ανάγκη» υπογραμμίζει ο κ. Κατσαρής.

Εν τω μεταξύ πριν 4 χρόνια, με πρωτοβουλία του δήμου Μενεμένης, έγινε ένα διαδημοτικό πρόγραμμα για Δήμους που έχουν προβλήματα με περιθωριοποιημένες ομάδες πληθυσμού. Σκοπός ήταν να αξιοποιηθούν σχετικά Κοινοτικά προγράμματα για να μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι δήμοι να βοηθήσουν τους Τσιγγάνους, ευπρεπίζοντας τους καταυλισμούς και δημιουργώντας τις κατάλληλες υποδομές. Από τους 50 δήμους που έχουν καταγεγραμμένους καταυλισμούς και προσκλήθηκαν να πάρουν μέρος, δύο μόνο δήμοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε αυτό το διαδημοτικό πρόγραμμα με τον έναν από αυτούς τους δύο να είναι ο Δήμος Ν. Αλικαρνασσού. Η δικαιολογία ήταν ότι ο καταυλισμός είναι υπό διαμετακόμιση!

Σε αυτό το θέατρο του παραλόγου ξαφνικά η Νομαρχία Ηρακλείου σε συνεννόηση με τον εισαγγελέα και τη Πολεοδομία θα έμπαιναν με τη παρουσία αστυνομικής δύναμης με σκοπό να καταγράψουν και να κατεδαφίσουν τα «αυθαίρετα». Κίνηση η οποία υπήρχε περίπτωση να προκαλέσει σοβαρά επεισόδια και κοινωνική έκρηξη με απρόβλεπτες συνέπειες. Από την πλευρά της, με τις δηλώσεις και ενέργειες της, η Δημοτική αρχή φαίνεται πως η μέγιστη προτεραιότητά της είναι να μεταθέσει την ευθύνη σε άλλο δήμο ή κοινότητα.



http://www.tvxs.gr/v21319

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου