Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

G20: Η κρίση, τα μπόνους και η Κίνα στο επίκεντρο

Για υπέρμετρη βία κατηγορούν την αστυνομία οι διαδηλωτές στο Πίτσμπουργκ, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος της G20. Οι ηγέτες των 20 ισχυρών και αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου κατέληξαν σε συμφωνία για τον περιορισμό των μπόνους των στελεχών του χρηματοπιστωτικού τομέα. Η G20 δεσμεύτηκε να διατηρήσει τα πακέτα οικονομικής στήριξης μέχρι να επιτευχθεί η ανάκαμψη.

Τον περιορισμό των μπόνους σε ένα ποσοστό επί των καθαρών κερδών των τραπεζικών ιδρυμάτων, όταν απειλείται το υγιές επίπεδο κεφαλαιοποίησης, ζητάνε οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων βιομηχανικών και αναδυόμενων χωρών του κόσμου, στο σχέδιο απόφασης, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Το επίσημο ανακοινωθέν αναμένεται να εκδοθεί μόλις ολοκληρωθούν οι συζητήσεις των ηγετών, το απόγευμα της Παρασκευής.

Δεν εμφανίζονται σε πλήρη αρμονία σε αυτό το θέμα όλες οι δυνάμεις, ωστόσο, αφού από τη μια, η καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ επιδιώκει συμφωνία για την εφαρμογή αυστηρότερων κανόνων σε ό, τι αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και τα μπόνους των τραπεζιτών. Από την άλλη, οι ΗΠΑ και η Βρετανία επιθυμούν χαλαρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο, προκειμένου να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους τα χρηματοοικονομικά κέντρα της Wall Street και του City του Λονδίνου. Η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει, επίσης, απόλυτα την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ρύθμιση των κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), όπως και των υπηρεσιών πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Ο μέχρι πρότινος υπέρμαχος για τον έλεγχο των μπόνους στις τράπεζες Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εμφανίστηκε συμβιβαστικός στη σύνοδο κορυφής, δηλώνοντας ότι «υπάρχει διαφωνία με τους Αμερικανούς σε ένα σημείο. Την επιβολή ενός ενιαίου, διεθνούς ορίου στα μπόνους. Μπορούμε να επιτύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα με αυστηρότερους κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια και αυτή είναι η οδός που θα ακολουθήσουμε».

Οι ηγέτες των μελών της G20 συμφώνησαν επίσης να μεταβληθεί κατά 5% η ισχύς της ψήφου που διαθέτουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οι αναπτυγμένες χώρες, ώστε να ωφεληθούν τα κράτη που υποεκπροσωπούνται στον οργανισμό. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα κάνουν θυσίες γιατί υποεκπροσωπούνται στο ΔΝΤ, ενώ οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να κάνουν», τόνισε πηγή από τη γαλλική αντιπροσωπεία σε εκπροσώπους του Τύπου, αναφερόμενη συγκεκριμένα στο Βέλγιο, την Ολλανδία, την Βρετανία και την Γαλλία. Σύμφωνα με τη γαλλική αντιπροσωπεία, και άλλες χώρες θα βρεθούν σε δύσκολη θέση, όπως η Ρωσία, το Ιράν, η Αργεντινή και η Σαουδική Αραβία. «Αντίθετα από την μεταρρύθμιση αυτή θα κερδίσουν χώρες όπως η Κίνα, η Κορέα και η Τουρκία», επισήμαναν οι Γάλλοι αξιωματούχοι. Η μεταρρύθμιση στο ΔΝΤ θα ισχύσει από το 2011.

Η Κίνα πρέπει... να καταναλώνει περισσότερο

Το ενδιαφέρον έχει στραφεί και στην Κίνα, με τις ΗΠΑ να πιέζουν το Πεκίνο να υιοθετήσει άλλο μοντέλο ανάπτυξης και να στραφεί από τις εξαγωγές στην εγχώρια ανάπτυξη της κατανάλωσης, Η ιδιωτική κατανάλωση στην Κίνα ανέρχεται μόλις στο ένα τρίτο της οικονομίας, ενώ στις ΗΠΑ και τη Βρετανία ξεπερνά το 70%. Τα κινεζικά νοικοκυριά αποταμίευσαν πέρυσι το 40% του διαθέσιμου εισοδήματος, ενώ στις ΗΠΑ η αποταμίευση ανέρχεται σε μόλις 3%.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας Ζου Ξιατσουάν δήλωσε χθες ότι είναι λάθος να λέγεται ότι τα υψηλά ποσοστά αποταμίευσης της Κίνας και τα εμπορικά της πλεονάσματα είναι η αιτία της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Δήλωση που δείχνει την ασυμφωνία συμφερόντων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, οι σχέσεις των οποίων παρουσιάζουν αρκετές διακυμάνσεις, με τις πρόσφατες αμερικανικές αυξήσεις δασμών στις εισαγωγές κινεζικών ελαστικών να έρχονται να προστεθούν στον μακρύ κατάλογο εμπορικών διαφορών, που ενισχύουν το κλίμα προστατευτισμού μεταξύ των δύο οικονομικών υπερδυνάμεων.

«Η G20 θα γίνει το βασικό φόρουμ»

Συμφωνία μεταξύ των ηγετών του G20 για να γίνει η ομάδα «το βασικό φόρουμ για τη διεθνή οικονομική συνεργασία», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η απόφαση αυτή δεν θα σημάνει το τέλος του G8. Η απόφαση αυτή θα διασφαλίσει την παρουσία «χωρών αναγκαίων για την οικοδόμηση μιας ισχυρής και ισορροπημένης παγκόσμιας οικονομίας, για τη μεταρρύθμιση του οικονομικού συστήματος και για τη βελτίωση της ζωής των φτωχότερων», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

«Το G20 θα εξελιχθεί σε ένα νέο συμβουλευτικό όργανο, που θα λειτουργεί ως συντονιστικό για τη διεθνή οικονομική συνεργασία», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος

Εκπρόσωπος της γαλλικής αντιπροσωπείας δήλωσε ότι οι ηγέτες του G20 πρόκειται να συναντηθούν δύο φορές το 2010 – στον Καναδά και τη Νότια Κορέα. «Το 2010 θα συζητήσουμε τη νέα αρχιτεκτονική του G20 – ποιές χώρες θα πρέπει να γίνουν μέλη και με ποιά συχνότητα θα γίνονται οι συναντήσεις. Το 2011 θα είναι το έτος εφαρμογής του νέου καθεστώτος», τόνισε η ίδια πηγή. Η σύνοδος του G8 θα πραγματοποιηθεί στις 25 έως 27 Ιουνίου στο Χάντσβιλ του Καναδά.

Πλαστικές σφαίρες κατά των διαδηλωτών

Η αστυνομία αντιμετώπισε επιθετικά τους χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην αμερικανική πόλη, χρησιμοποιώντας ακόμα και ελαστικές σφαίρες για να διαλύσει τις συγκεντρώσεις. Η αστυνομία απέκλεισε το συνεδριακό χώρο όπου συναντώνται οι ηγέτες της G20 σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων, μη επιτρέποντας στους διαδηλωτές να προσεγγίσουν.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρέθηκαν φοιτητές, συνταξιούχοι, οικολόγοι, αναρχικοί, ακόμη και μικρή ομάδα βουδιστών μοναχών από τη Μιανμάρ. «Μας στρίμωξαν σε μια διάβαση, σε μια κατοικημένη ζώνη και κατόπιν έριξαν δακρυγόνα. Έριξαν τρεις χειροβομβίδες», δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές, ο Ρος Μακόι.

Οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί, χωρίς να σημειωθεί καμία ένταση, στο πάρκο Άρσεναλ. Ξεκινώντας την πορεία, η αστυνομία τους ενημέρωνε από τα μεγάφωνα ότι η διαδήλωση ήταν παράνομη, αφού δεν είχε λάβει άδεια από το δήμο της πόλης. Σύντομα δημιουργήθηκε ένταση και οι αστυνομικοί χρήση χημικών αερίων, πλαστικών σφαιρών, αέριου πιπεριού, χειροβομβίδων κρότου λάμψης καθώς και σειρήνες με οξύ ήχο για να διαλύσουν το πλήθος. Συνελήφθησαν 20 άτομα ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε παρακείμενα καταστήματα.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους και λένε πως δεν θα είχε γίνει κανένα επεισόδιο αν η αστυνομία δεν ήταν εξαρχής τόσο επιθετική.

http://www.tvxs.gr/v21646

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου