Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Γουινέα: 157 νεκροί διαδηλωτές από πυρά του Στρατού


Οι δυνάμεις ασφαλείας της Γουινέας άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών υπέρ της Δημοκρατίας, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 157 ατόμων. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν προκειμένου να εκφραστούν κατά της πρόθεσης του επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στο στάδιο υπολογίζεται ότι συγκεντρώθηκαν περί τις 50.000 πολίτες. Οι δυνάμεις του στρατού αρχικά έριξαν δακρυγόνα αέρια και στη συνέχεια άνοιξαν πυρ κατά των πολιτών προκαλώντας σφαγή.

Ο Μαμάντι Κάμπα, πρόεδρος στη Γουινέα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Αφρικανική Συνάντηση για την υπεράσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (RADDHO), η οποία έχει την έδρα της στο Ντακάρ, διαβεβαίωσε ότι κατά την καταστολή της διαδήλωσης σημειώθηκαν και βιασμοί γυναικών σ' ένα στάδιο του Κόνακρι και μετά σε στρατόπεδα και σε αστυνομικά τμήματα.

Ο λοχαγός Μούσα Ντάντις Καμάρα, που κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα, λίγες μόνο ώρες έπειτα από τον θάνατο του επί δύο δεκαετίες προέδρου της χώρας Λασάντε Κόντε, τόνισε σήμερα πως δεν πήρε την εξουσία για να καταλήξει «σε μία αντιπαράθεση». «Οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης πήγαν όλοι τους στο στάδιο. Οι διαδηλωτές λεηλατούσαν, δεν υπήρχε πλέον τάξη. Είπα στους αρχηγούς τους να μην κάνουν τίποτε, δεν θέλησα να χυθεί ούτε μία σταγόνα αίμα», υποστήριξε ο λοχαγός.

Τους τελευταίους μήνες η πολιτική ένταση στη χώρα έχει κλιμακωθεί καθώς η αντιπολίτευση αντιδρά στην προεδρική υποψηφιότητα του αρχηγού της στρατιωτικής χούντας Μούσα Νταντίς Καμάρα στις εκλογές ερχόμενου Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον δύο ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν συλληφθεί.

Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για σκηνές αδιανόητης αγριότητας και εν ψυχρώ δολοφονίες. Η Ένωση Αφρικανικών κρατών απειλεί την ηγεσία της χώρας με κυρώσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε σήμερα τους φόνους διαδηλωτών στη Γουϊνέα και κάλεσε τις αρχές να απελευθερώσουν τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να διασφαλίσουν μια ειρηνική και δημοκρατική μετάβαση.

Δειτε το σχετικο video:
http://www.tvxs.gr/v21964

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου