Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Η ΧΟΥΝΤΑ ΣΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ


Προβληματισμό και ανησυχία για την επέκταση της χρήσης των Ενόπλων Δυνάμεων για την καταστολή διαδηλωτών εντός της χώρας (για το εξωτερικό ισχύει από το καλοκαίρι του 2004) προκαλεί το μνημόνιο καταστολής πλήθους που εκδόθηκε το 2005 και αφορά στην οργάνωση και λειτουργία στρατιωτικής διμοιρίας γι αυτούς τους σκοπούς.

«Οι εθνικοί περιορισμοί που δέσμευαν την εμπλοκή στρατιωτικού τμήματος με πολίτες άρθηκαν, δίνοντας τη δυνατότητα συμμετοχής σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ στο κεφάλαιο που αφορά τις προϋποθέσεις δράσης της διμοιρίας, ως πρώτη αναφέρεται η «ύπαρξη διαδηλωτών ειρηνικών ή μη».

Δηλαδή, οι Ελληνες στρατιώτες που υπηρετούν σε αποστολές εξωτερικού και έχουν εκπαιδευτεί για την καταστολή διαδηλωτών έχουν δικαίωμα να καταστείλουν ακόμα και ειρηνικές διαδηλώσεις (!). Υπάρχει περίπτωση αυτό το δικαίωμα (της καταστολής διαδηλωτών) να επεκταθεί και στο εσωτερικό της χώρας και να δούμε τον στρατό σε ρόλο αστυνομίας;

Η απερχόμενη κυβέρνηση έχει προετοιμάσει το έδαφος ώστε να δίνεται το δικαίωμα στις στρατιωτικές αρχές να έχουν το «πάνω χέρι» και να επεμβαίνουν στην αποκατάσταση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, όταν η αστυνομία αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση.

Η κυβέρνηση προώθησε ρυθμίσεις για το πώς μπορεί να ενισχυθεί η αστυνομία από τις Ενοπλες Δυνάμεις για να αποκατασταθεί η τάξη, ύστερα από σχετικό αίτημα που είχε απευθύνει ο διευθυντής της αστυνομικής αρχής, ζητώντας την αναγκαία δύναμη από τον ανώτερο διοικητή φρουράς κι έπειτα από έγκριση του υπουργείου Αμυνας και του ΚΥΣΕΑ.

Προβλέπεται επίσης σε σχετικό διάταγμα ότι μετά την έγκριση της ενίσχυσης τα τμήματα των Αστυνομικών και Ενόπλων Δυνάμεων τίθενται υπό τις διαταγές των κατά τόπους Φρουραρχείων και ότι τα στρατιωτικά τμήματα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε απόλυτη ανάγκη, εφόσον οι αστυνομικές δυνάμεις από άλλες περιοχές της χώρας αδυνατούν να επιβάλουν την τάξη.


Επίσης, παρά το γεγονός ότι προβλέπεται πως τα στρατιωτικά τμήματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για αστυνόμευση και απώθηση διαδηλωτών, δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες που να διασφαλίζουν τις τυχόν καταστρατηγήσεις που σε τέτοιες περιπτώσεις είναι μάλλον δεδομένες.

Οι στρατιωτικές διμοιρίες που έχουν εκπαιδευτεί πάντως στην καταστολή διαδηλώσεων φέρουν εξοπλισμό παρόμοιο με της Αστυνομίας, όπως δακρυγόνα και φυσίγγια χημικών ουσιών.

http://prezatv.blogspot.com/2009/09/blog-post_3655.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου