Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Κυβερνητική βιομηχανία «γαλάζιων» προσλήψεων μέσω Stage


Περί τα 530 εκατ. ευρώ έχουν κοστίσει σε φορείς του ελληνικού δημοσίου οι προσλήψεις μέσω Stage, που ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι καλύφθηκαν από κοινοτικά κονδύλια, χωρίς να ισχύει αυτό. Συνδικαλιστές αλλά και φορείς καταγγέλλουν ότι οι ρουσφετολογικές προσλήψεις δίνουν και παίρνουν, παρά τις σχετικές απαγορεύσεις.
Περισσότερα από 530 εκατομμύρια ευρώ κόστισε σε ασφαλιστικά ταμεία, ΟΑΕΔ και άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου η υλοποίηση των προγραμμάτων, Stage, τα οποία δεν λαμβάνουν καμία κοινοτική συγχρηματοδότηση, ενώ όπως έχει καταγγελθεί η επιλογή των ανέργων γίνεται χωρίς αντικειμενικά κριτήρια και με αδιαφανείς διαδικασίες.

Ενώ ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι οι προσλήψεις γίνονται με χρήση πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις δείχνουν ότι η δαπάνη καλύφθηκε από χρήματα των φορέων. Κατά την τηλεμαχία Καραμανλή- Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μιλάμε για μια απόλυτα νόμιμη διαδικασία με κοινοτικούς πόρους που δίνει ευκαιρία σε ανθρώπους».

Ωστόσο, «από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης προκαλείται δαπάνη ύψους 20.154.420 ευρώ η οποία θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων» αναγράφεται σε απόφαση για πρόγραμμα 2.867 θέσεων σε οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, μεταξύ των οποίων και το ΙΚΑ. Ανάλογη είναι η αναφορά σε απόφαση για 3.000 θέσεις στον τομέα της υγείας. «Από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης προκαλείται δαπάνη ύψους 31.680.000 ευρώ για τη διετία 2007- 2008 η οποία θα καλυφθεί από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό».

Κατά τον ίδιο τρόπο χρηματοδοτούνται και οι παρατάσεις των προγραμμάτων Stage πέραν του αρχικού 18μηνου. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει κατ’ επανάληψη αντιδράσεις από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις αλλά και την αντιπολίτευση, οι οποίοι διατυπώνουν ενστάσεις, υποστηρίζοντας ότι αντί για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, οι προσλαμβανόμενοι με Stage καλύπτουν στην πραγματικότητα πάγιες ανάγκες, την ώρα που δεν προχωρούν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τα κενά των υπηρεσιών- κάτι που θα γινόταν όμως με αντικειμενικές διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ.

Η Ανεξάρτητη Αρχή επικρίνει την πρακτική των προσλήψεων μέσω τέτοιων προγραμμάτων για την κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών του Δημοσίου, αλλά και την υπερβολική μοριοδότηση που λαμβάνουν όσοι συμμετέχουν σε αυτά, αποκτώντας 50% περισσότερα μόρια προϋπηρεσίας. Η Ανεξάρτητη Αρχή καταγγέλλει πως πρόκειται για προνομιακή μεταχείριση έναντι άλλων υποψηφίων για εισαγωγή στο Δημόσιο.

Δεν ιδρώνει το αυτί τους

Παρά τα όσα έχουν αποκαλυφθεί σχετικά με τα προγράμματα Stage αλλά και τις σχετικές απαγορεύσεις, συνεχίζονται οι προεκλογικές προσλήψεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι αποφάσεις διορισμού με σύμβαση έργου στο ίδιο το υπουργείο Οικονομικών. Έτσι, στις 18 Σεπτεμβρίου στη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων προσλήφθηκαν με τέτοιες συμβάσεις 42 άτομα, που θα λάβουν μάλιστα πάνω από 19.100 ευρώ τον χρόνο.


Επιπλέον, τέσσερις ημέρες αργότερα, στις 22 Σεπτεμβρίου, η Υπηρεσία Εκτύπωσης Εντύπων και Αξιών του Δημοσίου απέκτησε με απόφαση του υπουργού Οικονομίας 12 νέους συμβασιούχους για διάστημα ενός έτους.

Το σωματείο εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα καταγγέλλει με εξώδικο μεταχρονολογημένες υπηρεσιακές μεταβολές υπαλλήλων, δηλαδή μεταθέσεις, αποσπάσεις και προαγωγές που έγιναν μετά την προκήρυξη των εκλογών αλλά στις σχετικές αποφάσεις τοποθετήθηκε προγενέστερη ημερομηνία. Ανάλογες καταγγελίες έχουν γίνει και σε άλλους φορείς όπως η Εθνική Ασφαλιστική, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ.

Το «γαλάζιο» τραμ

Διπλάσιο προσωπικό από αυτό που προβλέπει το οργανόγραμμά του και πολλαπλασιαζόμενες ζημίες, λειτουργεί το Τραμ. Οι προσλήψεις «γαλάζιων» εργαζομένων έχει προκαλέσει συνωστισμό στις εγκαταστάσεις του Τραμ στο Ελληνικό. Για τον λόγο αυτό, η διοίκηση της Τραμ Α.Ε. μέσα σε ένα τριήμερο (25 και 28 Αυγούστου 2009), αφού ενέκρινε με συνοπτικές διαδικασίες 36 νέες προσλήψεις, αποφάσισε τη μίσθωση νέων γραφείων, εκτός των εγκαταστάσεων του Ελληνικού, για να χωρέσουν οι νεοπροσλαμβανόμενοι.

Η Τραμ Α.Ε., μέσα στα πέντε χρόνια λειτουργίας της έχει συσσωρεύσει ζημίες άνω των 90 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που το σύνολο των υποχρεώσεών της ξεπερνά τα 100 εκατ. Το αρχικό οργανόγραμμα που εκπονήθηκε από γερμανική εταιρία με μεγάλη εμπειρία στη λειτουργία τραμ προέβλεπε 253 εργαζόμενους για την πλήρη λειτουργία του. Μαζί με τους φύλακες και το προσωπικό καθαριότητας, η γερμανική εταιρεία προέβλεπε ότι το αθηναϊκό τραμ θα χρειαζόταν μέχρι 350 εργαζόμενου. Σήμερα όμως, ο αριθμός των εργαζομένων στην Τραμ Α.Ε. έχει εκτοξευτεί στους 700.

Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Μαρτίου 2004, όταν τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε η Ν.Δ., οι εργαζόμενοι ήταν περίπου 190. Δυο χρόνια αργότερα αυξήθηκαν σε 540, ενώ από την περασμένη άνοιξη μέχρι σήμερα οι προσλήψεις προσωπικού, μέσω τρίλεπτων συνεντεύξεων και χωρίς δημόσια πρόσκληση, συνεχίζονται χωρίς αναστολές.

Η Τραμ Α.Ε. έχει εξαιρεθεί από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, επιτρέποντας έτσι τις ρουσφετολογικές προσλήψεις άνευ ορίου. Χαρακτηριστική είναι η απόφαση που έλαβε η διοίκηση της Τραμ, στις 28 Ιουλίου 2009, για την άμεση πρόσληψη 65 υπαλλήλων ελεγκτών κομίστρου και τον δανεισμό τους στη συνέχεια στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ).

Πηγή: http://www.tvxs.gr/v21855

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου