Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2009

Από το μακρινό Μεξικό..ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΕΣ ΙΘΑΓΕΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ:
ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΧΩΡΑΝΕ ΠΟΛΛΟΙ ΚΟΣΜΟΙ

"...Έλα. Ας κάτσουμε λίγο να σου διηγηθώ μια ιστορία. Βρισκόμαστε σε μια γη εξεγερμένη. Εδώ ζουν και αγωνίζονται αυτοί που αυτοαποκαλούνται «ζαπατίστας». Που με κανέναν άλλον δεν μοιάζουν και πολλούς μπορούν να απελπίσουν... Αντί να υφαίνουν την ιστορία τους με εκτελέσεις, θάνατο και καταστροφή, επιμένουν να ζουν. Και οι πρωτοπορίες του κόσμου τραβάνε τα μαλλιά τους, γιατί μπροστά στο δίλημμα «ή θα νικήσουμε ή θα πεθάνουμε» αυτοί οι ζαπατίστας ούτε νικούν μα ούτε και πεθαίνουν, ούτε όμως παραδίνονται. Και απεχθάνονται τα μαρτύρια τόσο όσο τη λιποψυχία.

Subcomandante Marcos


Σύντομο χρονικό της εξέγερσης

17/11/1983: Ιδρύεται ο EZLN (Ζαπατιστικός Εθνικοαπελευθερωτικός Στρατός)

1994: Πρώτη Διακήρυξη της Ζούγκλα Λακαντόνα. Ο EZLN παίρνει τα όπλα διεκδικώντας εκπαίδευση, υγεία, γη, εργασία, ανεξαρτησία, δικαιοσύνη, ελευθερία, δημοκρατία, ειρήνη, δικαιώματα της γυναίκας, δικαίωμα στην ενημέρωση. Καταλαμβάνει 7 πόλεις-διοικητικά κέντρα στην Τσιάπας. Η κοινωνία των πολιτών κινητοποιείται, ο πρόεδρος της χώρας ανακοινώνει κατάπαυση του πυρός. Συντάσσεται η Δεύτερη Διακήρυξη της Ζούγκλας Λακαντόνα. Ο EZLN καλεί μία πανεθνική συνάντηση στη Ζούγκλα Λακαντόνα στην οποία συμμετέχουν 7.000 άνθρωποι και από την οποία γεννιέται η Εθνική Δημοκρατική Εθνοσυνέλευση (CND)

1995: Ανακοινώνεται η Τρίτη Διακήρυξη της Ζούγκλας Λακαντόνα, η οποία καλεί στη δημιουργία ενός Κινήματος Εθνικής Απελευθέρωσης, που μέσω της CND θα αγωνιζόταν για την εγκαθίδρυση μιας κυβέρνησης μετάβασης προς τη δημοκρατία, για μια νέα συντακτική συνέλευση και ένα νέο Σύνταγμα, και για την καταστροφή του συστήματος του κόμματος-κράτους. Ο πρόεδρος Ερνέστο Σεδίγιο εξαπολύει στρατιωτική επίθεση στον EZLN. Η χώρα στα πρόθυρα πολέμου. Υπογράφονται οι συμφωνίες του Σαν Μιγκέλ και ξεκινούν οι διάλογοι του Σαν Αντρές. Ο EZLN καλεί σε Εθνική Διαβούλευση για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία. Συμμετέχουν 1.088.000 πολίτες από το Μεξικό και 100.000 ξένοι από 50 χώρες.

1996: Τέταρτη Διακήρυξη της Ζούγκλας Λακαντόνα. Ιδρύεται το FZLN, πανεθνικό μη ένοπλο ζαπατιστικό μέτωπο που δεν είναι κόμμα και δεν παλεύει για την κατάληψη της εξουσίας. Γίνεται η Διηπειρωτική Συνάντηση για την Ανθρωπότητα και ενάντια στον Νεοφιλελευθερισμό σε πέντε ζαπατιστικά Αγουασκαλιέντες (τόποι συνάντησης των ζαπατίστας με την κοινωνία των πολιτών), με περισσότερους από 4.000 συμμετέχοντες, από 42 χώρες.

1997: Γίνεται η πορεία των 1.111 ζαπατίστας (ένας ή μία από κάθε ζαπατιστική κοινότητα), που κορυφώνεται στην Πόλη του Μεξικού, με αίτημα την εκπλήρωση των συμφωνιών του Σαν Αντρές. Σφαγή του Ακτεάλ.

1998: Ο ομοσπονδιακός στρατός, μετά από έναν χρόνο σκληρής καταστολής, επιτίθεται βίαια στους Αυτόνομους Ζαπατιστικούς Δήμους. Ο δήμος Ρικάρδο Φλόρες Μαγόν διαλύεται και στην κοινότητα εγκαθίσταται ο στρατός. Η Πέμπτη Διακήρυξη της Ζούγκλας Λακαντόνα σπάει τη σιωπή του EZLN και καλεί σε μια εθνική διαβούλευση για τα δικαιώματα και την ιθαγενική κουλτούρα.

1999: Πραγματοποιείται η εθνική διαβούλευση για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ινδιάνικων λαών και ενάντια στον πόλεμο του αφανισμού. 2500 χιλιάδες άντρες ζαπατίστας και 2.500 χιλιάδες γυναίκες ζαπατίστας διατρέχουν όλη τη χώρα σε μια προσπάθεια να γνωρίσουν και να ακούσουν το λόγο του μεξικάνικου λαού σε σχέση με το δικαίωμα των ιθαγενών λαών για αυτοπορσδιορισμό

2000: Ανακοινώνεται η «πορεία του χρώματος της γης», η Πορεία της Αξιοπρέπειας, μια πορεία προς την Πόλη του Μεξικού με στόχο την άσκηση πίεσης στα κόμματα του Κογκρέσου για την εκπλήρωση των συμφωνιών του Σαν Αντρές.

2001: Ξεκινά η Πορεία του Χρώματος της Γης. Επί 37 μέρες η ζαπατιστική αντιπροσωπεία διατρέχει 13 πολιτείες και καταλήγει στην πρωτεύουσα, όπου, στην κεντρική πλατεία, συγκεντρώνονται πάνω από μισό εκατομμύριο άτομα. Από το Κογκρέσο εγκρίνεται μια αναθεώρηση που δεν λαμβάνει υπ’ όψη της τα βασικά σημεία των συμφωνιών του Σαν Αντρές. Ως αποτέλεσμα αυτού ο EZLN διακόπτει την επικοινωνία του με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

2003: Διαλύονται τα Αγουασκαλιέντες και δημιουργούνται τα Καρακόλες και τα Συμβούλια Καλής Διακυβέρνησης. Ο EZLN κηρύττει, ντεφάκτο, την εφαρμογή των Συμφωνιών του Σαν Αντρές Εδραιώνεται η ζαπατιστική αυτονομία.

2004: Έκτη Διακήρυξη της Ζούγκλας Λακαντόνα. Ανακοινώνεται η Άλλη Καμπάνια και ξεκινούν οι προπαρασκευαστικές συναντήσεις. Διαλύεται το FZLN.

2006: Ο Εξεγερμένος υποδιοικητής Μάρκος, ως «Απεσταλμένος Μηδέν» της Επιτροπής της Έκτης του EZLN, ξεκινάει πολύμηνη περιοδεία στη χώρα. Η περιοδεία διακόπτεται για μήνες από τα γεγονότα στο Ατένκο και την Οαχάκα.

2007: Συνάντηση των Ιθαγενών Λαών της Αμερικής στο Βίκαμ της Μπάχα Καλιφόρνια. Η Επιτροπή της Έκτης του EZLN ακυρώνει την παρουσία της στην Συνάντηση λόγω της αυξανόμενης καταστολής σε βάρος των εξεγερμένων κοινοτήτων. Το Δεκέμβρη του 2007, ο Εξεγερμένος Υποδιοικητής Μάρκος ανακοινώνει το σταμάτημα κάθε δημόσιας δραστηριότητας του EZLN, λόγω της ολοκάθαρα διαφαινόμενης πρόθεσης της κυβέρνησης να στήσει σκηνικό συγκρούσεων και πολέμου στην Τσιάπας

Στα 14 χρόνια της εξέγερσης, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα, όπως λένε, είναι πως «τώρα μπορούμε να αποφασίζουμε οι ίδιοι για το τι θα κάνουμε και όχι τα αφεντικά. Αυτό το έχουμε κατακτήσει στην πράξη και έχουμε τώρα ένα ζωντανό παράδειγμα που δεν είχαμε πριν. Όλα αυτά τα χρόνια που κάνουμε πράξη την αυτονομία, έχουμε δει πως ο καλύτερος τρόπος να προχωράμε είναι από τα κάτω, δηλαδή από τον λαό και την οργάνωσή του. Δεν έχουμε εγχειρίδιο, η κάθε περιοχή ψάχνει και βρίσκει τον τρόπο να αναπτυχθεί όπως νομίζει. Η κυριότερη πρόκληση είναι αυτή που έχουμε αντιμετωπίσει όλοι: η περίοδος μαθητείας. Αυτό που μας οδηγεί είναι τα λάθη μας. Αν κάνουμε λάθη σημαίνει πως προχωράμε, αν όχι σημαίνει πως είμαστε στάσιμοι. Γιατί, όπως λένε, δεν υπάρχει τελειότητα και εμείς δεν είμαστε ειδικοί. Ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσουμε τον αγώνα μας είναι να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, για να μπορούμε να τα διορθώνουμε και να χτίσουμε έτσι μια αληθινή δικαιοσύνη, που είναι αυτό που χρειάζεται ο λαός».

Οι Ζαπατίστας, 25 χρόνια από τη γέννηση του Ζαπατιστικού Στρατού για την Εθνική Απελευθέρωση, 15 χρόνια από την κήρυξη του πολέμου στην κυβέρνηση του Μεξικού, 5 χρόνια από την ίδρυση των Επιτροπών Καλής Διακυβέρνησης και 3 χρόνια από την Άλλη Καμπάνια και την Έκτη Διεθνή,στις 2 Γενάρη 2008, στη διάρκεια του φεστιβάλ στο Σαν Κριστόμπαλ ο υποδιοικητής Μάρκος απηύθυνε ένα χαιρετισμό στις εξεγερμένες και τους εξεγερμένους στην Ελλάδα.

Πηγή:http://www.youtube.com/watch?v=sUXI0tNpSmE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου