Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑ! ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ Κ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ!


Για ακόμα μια φορά το θέμα της σίτισης, στέγασης μετακίνησης έρχεται στο προσκήνιο. Μετά τα γνωστά προβλήματα με τη μετακίνηση και την αυξημένη τιμή του εισιτηρίου, αυτή τη φορά στο στόχαστρο μπαίνει το θέμα της στέγασης των φοιτητών που διαμένουν στην εστία και συγκεκριμένα των επί πτυχίω.

Η ιστορία αυτή ξεκινάει από τον προηγούμενο Ιούνιο που είχε σταλεί εξώδικο στα άτομα που διαμένουν στην εστία και ξεπερνούν τα ν+2 χρόνια φοίτησης στη σχολή τους, απαιτώντας να αφήσουν τα δωμάτια στα οποία διαμένουν.

Ενώ το θέμα αυτό είχε παγώσει, τώρα έρχεται ξανά στο προσκήνιο. Με πόρισμα πολιτικών μηχανικών 2 κτίρια της εστίας κρίνονται ακατάλληλα και επικίνδυνα για στέγαση των φοιτητών εξαιτίας ζημιών που προκλήθηκαν από το σεισμό του 2008.

Η διοίκηση της εστίας αρνούμενη να λάβει μέριμνα για τη στέγαση όλων των φοιτητών που μένουν σε αυτά τα κτίρια, προφασιζόμενη λόγους ασφάλειας αλλά και έλλειψης δωματίων στέλνει για ακόμη μια φορά εξώδικο σε αυτούς τους φοιτητές. Κίνηση η οποία αποτελεί στη πράξη εφαρμογή του Ν. Πλαίσιο και του εσωτερικού κανονισμού των πανεπιστημίων.

Μετά από προσπάθεια του συλλόγου της εστίας να συναντήσει τον πρόεδρο της εστίας για να λυθεί το πρόβλημα η οποία όμως έπεσε στο κενό καθώς αυτός έλειπε, πραγματοποιήθηκε μαζική παράσταση, από το σύλλογο της εστίας αλλά και μέλη των φοιτητικών συλλόγων του πανεπιστημίου στον πρύτανη, ο οποίος δήλωσε «αδυναμία» να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Τη στιγμή που το πανεπιστήμιο προσπαθεί να απαλλαγεί από τους «ανεπαρκείς» και «απρόθυμους» αυτούς φοιτητές, βρίσκοντας τρόπους ώστε να τους στερήσει το δικαίωμα να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Τη στιγμή που δαπανώνται μεγάλα ποσά για ερευνητικά προγράμματα σε πολλές σχολές του πανεπιστημίου (ΗΜ/ΤΥ, πολιτικοί μηχανικοί κ.α) αλλά και για το χτίσιμο κτηριακών εγκαταστάσεων ελάσσονος σημασίας (π.χ αντισεισμική τράπεζα στους πολιτικούς μηχανικούς), η διοίκηση του πανεπιστημίου δηλώνει πως δεν έχει χρήματα για λύσει το πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών.
Απέναντι σε όλα αυτά δεν θα μείνουμε αμέτοχοι. Μέσα από τις γενικές συνελεύσεις των σχολών θα αγωνιστούμε για εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν με ελεύθερη πρόσβαση σε αυτή χωρίς οικονομικούς, ταξικούς και εξεταστικούς φραγμούς. Η μόρφωση, η γνώση είναι ισότιμο και αναφαίρετο δικαίωμα όλων και όχι μόνο των οικονομικά ισχυρών ή πιο «έξυπνων», η πρόσβαση σε όλο τον πλούτο της ανθρώπινης σκέψης και του πολιτισμού πρέπει να εξασφαλίζεται για όλους από την κοινωνία και να μην εξαρτάται από τις -ταξικά άλλωστε καθορισμένες- δυνατότητες της κάθε οικογένειας. Δηλαδή σίτιση, στέγαση, μετακίνηση, εκπαιδευτικό υλικό (βιβλία, όργανα, κλπ) να είναι δωρεάν, ενάντια σε κάθε επιβολή διδάκτρων και ανταποδοτικών κριτηρίων στην παροχή τους. Με έρευνα που δεν θα ασχολείται με την βελτίωση προϊόντων των κάθε λογής χρηματοδοτών του Πανεπιστημίου αλλά θα υποτάσσεται στις κοινωνικές ανάγκες με τεχνολογία και γνώση προσβάσιμη για όλους.

Απαιτούμε: Άμεση χρηματοδότηση για ενοικίαση χώρων διαμονής για τους φοιτητές

Καλούμε: Σε κατάληψη της πρυτανείας και της Διοίκησης της εστίας και σε μαζική παράσταση στην επόμενη σύγκλητο.


nkapatras.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου