Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Φτιάχνουν διμοιρίες για το χτύπημα διαδηλωτών


Εχουν ήδη συγκροτηθεί στο Κοσσυφοπέδιο και είναι θέμα χρόνου η δραστηριοποίησή τους στο εσωτερικό της χώρας


Ενα ακόμα αποφασιστικό βήμα για την ολοκληρωτική μετατροπή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από δύναμη προστασίας των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας, σε μηχανισμό που θα αναλαμβάνει ρόλους εσωτερικής κατασταλτικής δύναμης, σηματοδοτεί το Μνημόνιο που αφορά στη Διμοιρία Καταστολής Πλήθους, η οποία ήδη έχει συγκροτηθεί στο πλαίσιο της Ελληνικής Δύναμης Κοσσυφοπεδίου. Πρόκειται για εσωτερικό έγγραφο, ένα είδος εγχειριδίου, του Στρατού Ξηράς, με ημερομηνία 17 Ιούνη 2005. Περιλαμβάνει όλο το πλαίσιο λειτουργίας και δράσης των δύο διμοιριών «καταστολής πλήθους», που συγκροτήθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο μετά τα γεγονότα της 17ης Μάρτη 2004, όταν αλβανόφωνοι διαδηλωτές περικύκλωσαν την εκεί ελληνική δύναμη.

Μέσα στο κείμενο του συγκεκριμένου μνημονίου καθορίζονται αναλυτικά οι κατευθύνσεις και το περιεχόμενο της εμπλοκής του Στρατού στην καταστολή διαδηλώσεων. Η σημασία και η επικινδυνότητα αυτών των φαινομένων για τις λαϊκές ελευθερίες, καθόλου δε μειώνονται από τον ισχυρισμό που κατά καιρούς προβάλλεται, ότι δήθεν αυτού του είδους οι ρόλοι αφορούν στη δράση των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές στο εξωτερικό.

Εξάλλου, σε τέτοιους ρόλους προσανατολίζουν τα αμυντικά δόγματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και οι διάφοροι «αντιτρομοκρατικοί νόμοι» που θεσμοθετήθηκαν κυρίως μετά τα χτυπήματα της 11ης του Σεπτέμβρη 2001. Δεν είναι τυχαίο ότι στις απειλές που συνιστούν την «τρομοκρατία» συγκαταλέγονται ενέργειες και δραστηριότητες του μαζικού λαϊκού κινήματος (αντιμετώπιση «απειλών» κατά της οικονομικής δραστηριότητας, όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια απεργία ή μια κατάληψη, κλπ.).


Στο πνεύμα αυτό κινείται και το διεθνές ΝΑΤΟικό συνέδριο χειρισμού κρίσεων «ΑΘΗΝΑ 09», που ξεκίνησε χτες στην Αθήνα με τη συμμετοχή 312 εκπροσώπων από 40 κράτη και διεθνείς οργανισμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος στο χαιρετισμό του επισήμανε ότι οι μελλοντικές «απειλές, κίνδυνοι και προκλήσεις ασφαλείας» απαιτούν Ενοπλες Δυνάμεις «ικανές να αναλάβουν και να στηρίξουν το συνολικό φάσμα των επιχειρήσεων αντιμετώπισης μιας κρίσης, συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων σταθεροποίησης και ανοικοδόμησης».


Το περιεχόμενο του μνημονίου


Στο συγκεκριμένο μνημόνιο επισημαίνεται: «Κρίθηκε αναγκαία η συγκρότηση τμήματος το οποίο θα συμμετείχε σε επιχειρήσεις καταστολής πλήθους. Οι εθνικοί περιορισμοί που δέσμευαν την εμπλοκή στρατιωτικού τμήματος με πολίτες άρθηκαν, δίνοντας τη δυνατότητα συμμετοχής σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις».


Οι δύο αυτές διμοιρίες είναι μηχανοκίνητες, έχουν στη διάθεσή τους τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ Μ113Α2) και οχήματα τύπου «Χάμερ», ενώ η κάθε μια απ' αυτές συγκροτείται από 1 αξιωματικό, 42 οπλίτες, ανάμεσά τους 2 ελεύθεροι σκοπευτές και 4 ειδικοί στις ψυχολογικές επιχειρήσεις. Στον εξοπλισμό τους περιλαμβάνονται εκτός από τα γνωστά όπλα καταστολής (δακρυγόνα), πλαστικές χειροβομβίδες, πλαστικές σφαίρες αλλά και πυροβόλα όπλα, ενώ προβλέπεται και η «χρησιμοποίηση φονικών όπλων».


Οσον αφορά στη στελέχωση των Διμοιριών Καταστολής Πλήθους, είναι χαρακτηριστικό ότι αποτελεί προϋπόθεση το ύψος να είναι τουλάχιστον 1,85 μέτρα και ο υποψήφιος να δημιουργεί «μια θετική εντύπωση στην κοινωνία των πολιτών μέσω της σωστής στάσης του σώματος». Σχηματίζοντας έτσι το προφίλ μιας δύναμης πρόκλησης φόβου και τρόμου στο λαό για να είναι αποτελεσματική στην «αντιμετώπιση οχλοκρατικών εκδηλώσεων». Επίσης, γίνεται παρουσίαση και των πιο σύγχρονων όπλων καταστολής διαδηλώσεων, όπως «χημικά», «μικροβιακά», «ηλεκρομαγνητικά», «ακουστικά» κλπ. Αποκαλύπτοντας έτσι ότι στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων γίνεται «επιστημονική» δουλεία στον τομέα της προετοιμασίας για κατασταλτικούς ρόλους.

Δικομματική συνενοχή


Η ανάθεση ρόλων κατασταλτικής δύναμης στις Ενοπλες Δυνάμεις συνδέεται με την ίδια τη φύση και την αποστολή τους, όπως τη θέλουν και την έχουν ορίσει οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί (ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ενωση). Σ' αυτό το πλαίσιο, είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα ασκήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων τόσο επί ημερών κυβερνήσεων ΝΔ και όσο και επί ημερών κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ανάμεσά στους και τα εξής:


-- Στις 11 Σεπτέμβρη 2008 πραγματοποιήθηκε η άσκηση του Ευρωστρατού με την επωνυμία «ΕΥΡΩΠΗ - ΙΙ/2008», στο Πεδίο Ασκήσεων Ασκός - Προφήτης του Νομού Θεσσαλονίκης, όπου στρατιωτικές δυνάμεις (στρατονόμοι) καταδίωκαν, για τις ανάγκες του σεναρίου της άσκησης, «διαδηλωτές» που κρατούσαν πανό με το σύνθημα «EU go home», δηλαδή «Ευρωπαϊκή Ενωση έξω από εδώ»...


-- Στις 29 Ιούλη 2008 πραγματοποιήθηκε στη Νέα Πέραμο Αττικής άσκηση των Ειδικών Δυνάμεων για αποστολές εντός των πόλεων, που παραπέμπει σε ρόλους εσωτερικής κατασταλτικής δύναμης.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου