Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Κινητοποιήσεις των εργαζομένων καθαριότητας στο Δήμο Πάτρας


Εντάσεις έχουν ξεσπάσει ανάμεσα στον Δήμαρχο Πάτρας Ανδρέα Φούρα και το Σωματείο Εργαζομένων στον Τομέα Καθαριότητας, καθώς, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι υποσχέσεις του Δημάρχου στο κομμάτι τις καθαριότητας παρέμειναν μόνο στα λόγια. Ο Μιχάλης Ιατρού, μέλος του Σωματείου μιλά στο tvxs για το θέμα.

Από χθες το βράδυ οι εργαζόμενοι ανακοίνωσαν τρίωρες στάσεις, οι οποίες θα κρατήσουν μέχρι και την Τρίτη, ενώ προανήγγειλαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους από την επόμενη εβδομάδα εάν τελικά οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε μια λύση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Δήμου Πατρών, ο κ. Φούρας σε συνάντηση που είχε με το σωματείο επεσήμανε ότι το μείζον πρόβλημα της πόλης είναι η καθαριότητα και για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του κρίνεται υποχρεωτική η λήψη και η εφαρμογή αποφάσεων εκ μέρους της δημοτικής αρχής, η συμβολή των εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας αλλά και η συμπεριφορά των πολιτών. Ο δήμαρχος παρουσίασε ένα -κατά τα λεγόμενα του- πλήρες σχέδιο αναδιοργάνωσης του τομέα καθαριότητας, το οποίο αφήνει δύσπιστους τους εργαζόμενους κατόπιν της συνάντησης που είχαν με τον δήμαρχο.

Παρ’ όλα αυτά, οι στάσεις εργασίας που ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι βρίσκουν εξοργισμένο τον δήμαρχο, ο οποίος κατηγόρησε τους εργαζόμενους ότι παραβιάζουν κάθε έννοια συνδικαλιστικής πρακτικής και πολιτικής ηθικής και προχώρησε σε αντικατάσταση του διευθυντή μηχανολογικού – διάθεσης και διευθέτησης απορριμμάτων. Ο κύριος Φούρας τόνισε σχετικά «δεν είναι δυνατόν να έχουμε πλέον εργαζόμενους που δουλεύουν δύο ώρες το 24ωρο να παίρνουν και πέντε ώρες υπερωρία και η πόλη να είναι βρώμικη. Κανείς δεν το δέχεται αυτό».

Ο δήμαρχος δεν δίστασε να επιρρίψει ευθύνες ακόμη και στους δημότες για την κατάσταση καθαριότητας της Πάτρας λέγοντας πως «δεν είναι δυνατόν δημότης να πετά τα απορρίμματα από το μπαλκόνι, και συμβαίνει συχνά. Δεν είναι δυνατόν δημότης να αφήνει τα σκουπίδια έκθετα στον δρόμο. Δεν είναι δυνατόν καταστήματα εστίασης και αναψυχής να σέρνουν τις σακούλες σε όλες τις οδούς και να χύνονται τα υγρά από τα απορρίμματα στον δρόμο. Αυτά είναι αδιανόητα για μια καθαρή πόλη. Υπάρχουν ευθύνες».

Οι εργαζόμενοι από τη μεριά τους φαίνονται δύσπιστοι στις αναγγελίες του δημάρχου και αυτό γιατί δεν έχουν επιλυθεί τα αιτήματα τους για τους κανόνες ασφάλειας για την υγεία τους, αφού όπως οι ίδιοι έχουν αναφέρει τα απορριμματοφόρα αλλά και οι κάδοι δεν πλένονται με αποτέλεσμα να εγκυμονούν κίνδυνοι για την υγεία τους. Ο Μιχάλης Ιατρού, μέλος του Σωματείου εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Πάτρας τονίζει: «χωρίς υπερβολή εισπνέουμε καρκίνο, ενώ πολλές φορές μάσκες και προστατευτικά αξεσουάρ για εμάς δεν υπάρχουν».

Μετά την επίσκεψη που έκανε ο Δήμαρχος στην Ξερόλακκα και συνομίλησε με τους εργαζομένους, διαπίστωσε δυσλειτουργίες και ζήτησε ευθύνες για την εξάλειψή τους. Σε δηλώσεις του ο κ. Φούρας τόνισε με έμφαση ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για το Δήμο μιας καθαρής πόλης και προηγείται οποιασδήποτε άλλης προτεραιότητας η διεκδίκησης.

Ο Χρήστος Ιατρού, μιλώντας στο tvxs, ανέφερε χαρακτηριστικά: «έχουμε πάρει επανειλημμένως δεσμεύσεις δύο χρόνων από τη δημοτική αρχή. Κανένα από τα αιτήματα μας δεν έχει υλοποιηθεί. Ο δήμαρχος μας αποκάλεσε τεμπέληδες. Η δημοτική αρχή μας βρίζει καθημερινά. Ζητάμε τον σεβασμό του δημάρχου κυρίως αλλά και των συνδημοτών μας».


http://www.tvxs.gr/v23210

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου