Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Καταδίκη σε θάνατο τριών ατόμων στο Ιράν


Τρία άτομα καταδικάστηκαν σε θάνατο στο Ιράν για τις ταραχές του περασμένου καλοκαιριού που ακολούθησαν την επανεκλογή του Αχμαντινετζάντ στην προεδρία της χώρας. Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Isna, οι καταδικαστικές αποφάσεις πρέπει να επικυρωθούν από Ανώτατο Δικαστήριο.

Σε ανακοίνωση του BBC, τα ονόματα των καταδικασθέντων δεν έχουν ανακοινωθεί και η αναφορά στα άτομα αυτά γίνεται μόνο με τα αρχικά τους. Οι «Μ.Ζ.», «Α.Π.» και «Ν.Α.» καταδικάστηκαν σε θάνατο για τις σχέσεις τους με εκτός νόμου οργανώσεις, που στόχο έχουν την ανατροπή του καθεστώτος.

Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε ότι η θανατική ποινή μπορεί να επιβληθεί και σε άλλους κατηγορούμενους για συμμετοχή στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας μετά τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου στο Ιράν.

Παράλληλα, οι ιρανικές αρχές απαγόρευσαν την έξοδο από τη χώρα σε μία γνωστή ηθοποιό του κινηματογράφου, Φατιμέ Μοταμέντ Αρία, και σε έναν κινηματογραφικό παραγωγό, Μοταμπά Μιρταχμασέμπ, που επρόκειτο να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Sarmayeh» αφορμή ήταν η συμμετοχή τους στις ογκώδεις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που ακολούθησαν το αμφισβητούμενο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Ιουνίου.
.

http://www.tvxs.gr/v23061

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου