Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Αντικομμουνιστική υστερία


Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το νέο αντικομμουνιστικό νόμο που ενέκρινε το Κοινοβούλιο της Λιθουανίας στις 29/9 και ο οποίος προβλέπει φυλάκιση 2 χρόνων ή χρηματικό πρόστιμο για τη «δημόσια άρνηση της σοβιετικής και ναζιστικής κατοχής».

Υπέρ του νομοσχεδίου, που ταυτίζει την ΕΣΣΔ με τη ναζιστική Γερμανία και που παραποιεί την ιστορική αλήθεια, ψήφισαν 41 βουλευτές, 13 ψήφισαν κατά και 25 λευκό.

Η έγκριση του νόμου, στην πρώτη του ανάγνωση, έγινε αντικείμενο σκληρής κριτικής από τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αντρέι Νεστερένκο, ο οποίος μίλησε, μεταξύ άλλων, για προσπάθεια να «επανέλθει στην Ευρώπη η ιδεολογική αντιπαράθεση και να μετατραπεί η Ιστορία σε εργαλείο πρακτικής πολιτικής». Η δήλωση δεν είναι τυχαία, αφού ήδη η Λιθουανία ζητά από τη Ρωσία να της καταβάλει το ποσό των 23,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ως «αποζημίωση» για τη «σοβιετική κατοχή».

Να σημειώσουμε πως το νομοσχέδιο κατέθεσε στο Σέιμ (Βουλή) η Βίλια Αλεκνάιτε - Αμπραμίκινε, που στο παρελθόν εργαζόταν στον αντικομμουνιστικό ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο της Ελευθερίας», τον οποίο χρηματοδοτούσαν αδρά οι ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη βουλευτής ήταν η συντάκτρια και του νόμου που επιβάλλει ποινές φυλάκισης για τη χρήση των κομμουνιστικών συμβόλων, και εγκρίθηκε από το λιθουανικό Σέιμ, ακολουθώντας το παράδειγμα της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Λετονίας. Η ίδια θεωρείται ότι ήταν μεταξύ των συντακτών της κατάπτυστης διακήρυξης του Βίλνιους, που ενέκρινε στις 3 του Ιούλη η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και στην οποία επίσης εξισώνεται ο κομμουνισμός με το ναζισμό.

Με τον τελευταίο νόμο θα τιμωρούνται ακόμη και όσοι δημόσια αποκαλύπτουν το βρώμικο ρόλο της λεγόμενης «λιθουανικής αντίστασης» της περιόδου 1944 - 1953, δηλαδή των λιθουανικών στρατιωτικών σωμάτων που είχαν συγκροτήσει και εξοπλίσει οι ναζί και τα οποία, μετά την απελευθέρωση της Λιθουανίας από τον Κόκκινο Στρατό, συνέχισαν τις δολιοφθορές και τις δολοφονίες όσων υποστήριζαν τη λαϊκή εξουσία.

Θα τιμωρούνται επίσης όχι μόνο όσοι κάνουν δηλώσεις, αλλά και όσοι εκδίδουν σχετικά βιβλία ή διοργανώνουν επιστημονικές ημερίδες με περιεχόμενο που έρχεται σε αντίθεση με τον αντικομμουνιστικό νόμο.

Μάλιστα, η αντικομμουνιστική παράκρουση της Βίλιας Αλεκνάιτε - Αμπραμίκινε την οδήγησε στο σημείο να δηλώσει πως και οι ξένοι πολίτες που θα τοποθετούνται κατά του συγκεκριμένου νόμου θα συλλαμβάνονται από τις λιθουανικές αρχές ασφαλείας!


http://diktiospartakos.blogspot.com/2009/10/blog-post_4055.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου