Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Συγκρούσεις στην «οχυρωμένη» Ιερουσαλήμ


ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ Σε «φρούριο» μετετράπη χθες η Ιερουσαλήμ μετά την ανάπτυξη χιλιάδων ισραηλινών αστυνομικών στους δρόμους της πόλης εν όψει της θρησκευτικής πορείας της εβραϊκής Γιορτής των Σκηνών και υπό τον φόβο κλιμάκωσης των συγκρούσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Την ίδια ώρα ανώτατοι παλαιστίνιοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν το Ισραήλ για «εβραιοποίηση» της ιερής πόλης των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών.

Ο τελευταίος αυτός κύκλος επεισοδίων στην πολύπαθη Ιερουσαλήμ ξεκίνησε πριν από 10 ημέρες, όταν ομάδα νεαρών εβραίων προσπάθησε να εισέλθει στο Χαράμ αλ Σαρίφ (Ορος του Ναού για τους εβραίους και ιερός τόπος τόσο για τους μουσουλμάνους όσο και για τους Ισραηλινούς, ο οποίος περιλαμβάνει αντίστοιχα το τζαμί Αλ Ακσά και το Δυτικό Τείχος) στην καρδιά της Παλιάς Πόλης και ήρθε αντιμέτωπη με νεαρούς Παλαιστινίους οι οποίοι άρχισαν να πετούν πέτρες. Επενέβη η αστυνομία, με τη ρίψη δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών εναντίον Παλαιστινίων.

Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν και κατά το Σαββατοκύριακο με την έναρξη της εβραϊκής ιερής εβδομάδας της Γιορτής των Σκηνών (Σουκρότ), κατά την οποία πολλοί εβραίοι του Ισραήλ προσέρχονται στο Δυτικό Τείχος για να προσευχηθούν σε ανάμνηση της παραμονής των εβραίων στην έρημο μετά την έξοδό τους από την Αίγυπτο. Τουλάχιστον 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Προχθές, Δευτέρα, ξέσπασαν μικρές συμπλοκές γύρω από το τζαμί Αλ Ακσά, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες ισραηλινοί πιστοί παρακολουθούσαν λειτουργία στο Δυτικό Τείχος στο πλαίσιο της εβραϊκής Γιορτής των Σκηνών, ευτυχώς χωρίς να σημειωθούν σοβαροί τραυματισμοί. Η αστυνομία απαγόρευσε την πρόσβαση στο τζαμί στους άρρενες πιστούς κάτω των 50 ετών.

Η κλιμάκωση των συγκρούσεων «μεταφράστηκε» και σε πόλεμο λέξεων: η Παλαιστινιακή Αρχή ορκίστηκε ότι «θα αντιμετωπίσει τα σχέδια του Ισραήλ για την κατάληψη της Ιερουσαλήμ και την εβραιοποίησή της». Ο παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «ανάβει σπίρτα με την ελπίδα να ανάψει φωτιά και να κλιμακώσει τις εντάσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ».Το Ισραήλ προσάρτησε την Ανατολική Ιερουσαλήμ το 1967, κίνηση η οποία δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα. Το Χαράμ αλ Σαρίφ ήταν το σημείο ανάφλεξης που οδήγησε στην παλαιστινιακή Ιντιφάντα, το 2000

http://diktiospartakos.blogspot.com/2009/10/blog-post_2888.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου